Yeni araştırma: Güneş, daha küçük bir yapıya sahip olabilir!

Güneş’in yarıçapının önceki ölçümlerden birkaç yüzde daha küçük olduğunu gösteren yeni bir çalışma, astronomi dünyasında heyecan yaratıyor. Tokyo Üniversitesi’nden Masao Takata ve Cambridge Üniversitesi’nden Douglas Gough’un öncülük ettiği bu araştırma, Güneş’in iç yapısını daha dinamik bir şekilde anlamak için kullanılan ses dalgalarına dayanıyor. P-modes olarak adlandırılan bu ses dalgaları, Güneş’in içindeki basınç değişikliklerini ortaya çıkararak, bilim insanlarına Güneş’in daha önce bilinmeyen yönlerini keşfetme fırsatı sunuyor. Henüz hakem incelemesinden geçmekte olan bu bulgular, Güneş’in boyutu konusundaki bilgilerimizi gözden geçirmemize neden olabilir.

Yeni araştırma: Güneş, daha küçük bir yapıya sahip olabilir!
Yayınlama: 09.11.2023
A+
A-

Güneş Sistemi’nin merkezinde bulunan yıldızımız – Güneş – bilim insanlarının düşündüğünden birkaç yüzde daha küçük olabilir. İki astronom olan Masao Takata (Tokyo Üniversitesi) ve Douglas Gough (Cambridge Üniversitesi) tarafından yürütülen bir çalışma, Güneş’in yarıçapının önceki analizlerde düşünülenin birkaç yüzde daha küçük olduğuna dair kanıtlar buldu. Bu, Güneş’i anlama şeklinde önemli bir fark yaratabilir.

Henüz hakem incelemesinden geçmekte olan yeni sonuçlar, Güneş’in içindeki sıcak plazmanın oluşturduğu ses dalgalarına dayanıyor. Bu dalgalar, Güneş’in içindeki basınç değişikliklerini işaret edebilir. Bu “p-modes” olarak adlandırılan rezonans sesleri, Güneş’in iç yapısını diğer ses dalgalarına göre daha dinamik bir şekilde göstermeye olanak tanır.

Bu, Güneş’i sürekli olarak “birçok küçük kum tanesi tarafından vurulan” sürekli çalınan bir çan gibi düşünmek en kolay olanıdır, ancak bu çan bir kere değil. Bu seismik hareketlilik, milyonlarca salınımlı ses dalgası veya ‘modes’ üretir ve bilim insanları uzaktan ölçebilir.

P-modes, Güneş’in içindeki turuncu plazmayı incelemek için özellikle kullanışlıdır, çünkü bu modlar, Güneş’in içindeki basınç dalgalanmaları aracılığıyla üretilir. Bu dalgalar dışarı doğru hareket ettikçe, Güneş’in yüzeyine çarpar (fotosfer), içeri doğru yansır ve turbulent plazma içinden seyahat ederken bükülerek Güneş’in başka bir bölümünden sıçrar.

Takata ve Gough, sadece p-mode frekanslarını kullanarak yaptıkları hesaplamalarda, Güneş’in fotosfer yarıçapının standart güneş modelinden çok çok az daha küçük olduğunu öne sürüyor. Bu küçük hata ne kadar küçük olursa olsun, astrofizikçi Emily Brunsden, geleneksel modeli bu bulgulara uydurmanın kolay olmayacağını belirtiyor, çünkü bu farklılığın nedenini anlamak zor.

Bu ön inceleme makalesi arXiv’de yayımlandı.

Haber Merkezi