Yasa tasarısı komisyona geliyor: Veteriner hekimler ötenaziyi reddediyor

Türk Veteriner Hekimleri Birliği, komisyonda görüşülecek sokak hayvanları yasasına yönelik tepkilerini sürdürerek, ötenaziyi kabul etmeyeceklerini açıkladı. Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, yasa tasarısının hayvan refahını göz ardı ettiğini ve suistimale açık olduğunu belirtti.

Yasa tasarısı komisyona geliyor: Veteriner hekimler ötenaziyi reddediyor
Yayınlama: 16.07.2024
A+
A-

Uzun süredir büyük tepkilere yol açan sokak hayvanları yasası bu hafta komisyonda görüşülecek. Yasaya yönelik meslek örgütleri, akademik odalar, hayvanseverler ve yurttaşların tepkisi devam ederken, Türk Veteriner Hekimleri Birliği de bir kez daha ötenaziyi hiçbir koşulda kabul etmeyeceklerini belirtti.

Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, yasa tasarısının birçok açıdan suistimale açık olduğunu ve hayvan refahının, bakımevlerinin ve kısırlaştırmanın yeterince gündeme gelmediğini ifade etti.

YASA SOKAKTA SIFIR KÖPEK AMACINI TAŞIYOR

Baysal, “Aslında gerçekten inanamadığımız bir süreç ortaya çıktı. Çünkü 17 maddelik bir değişiklik öngördüler. Fakat genel gerekçelerine bile baktığımız zaman birbiriyle bağdaşmayan, örtüşmeyen, ucu açık ve gerçekten suistimale de açık birçok konu var burada” dedi. Ayrıca, bu yasa tasarısının sokakta sıfır köpek amacını taşıdığını belirtti.
Baysal, sokak hayvanlarının popülasyonunun kontrol altına alınmasının önemli olduğunu, ancak bunun çözümünün öldürmek veya toplamak olmadığını vurguladı. “Hem hayvanların kendileri için, onların refahı için hem de halkın gerçekten yaşadığı bu huzursuzluk açısından bu popülasyonu normal bulmuyoruz. Ama çözümün öldürmek, toplamak olmadığını bunun daha büyük ekosistem sorunlarına, halk sağlığı sorunlarına yol açacağını defalarca anlattık.” dedi.

GÜNDE ORTALAMA BİR KÖPEK KISIRLAŞTIRILDI

AK Parti Grup Sözcüsü Abdullah Güler’in verdiği rakamlara dayanarak, Türkiye’de 105 bin hayvan kapasiteli 322 barınak olduğunu ve 20 yılda 2,5 milyon hayvanın kısırlaştırıldığını belirtti. Baysal, “Şimdi buradan hareket ettiğimizde 20 yılda 2 buçuk milyon hayvan eğer kısırlaştırılmışsa, bir yılda 256 iş günü olarak ortalama düşünebiliriz ve 322 belediye üzerinden hesapladığımızda günde ortalama iki köpek kısırlaştırıldığı ortaya çıkar. Bu matematiği herkes yapabilir. Yani Türkiye Cumhuriyeti’nde 5199 sayılı yasa çıktığından beri günde ortalama iki köpek kısırlaştırılmış. Biz bununla ilgili bir hesap yaptık. Günde bir veteriner hekim ortalama hem hayvanın sağlığına ve refahına uygun hem de veteriner hekimin refahına uygun olarak ortalama beş köpek kısırlaştırabilir. Eğer günde 322 belediyede beş köpek kısırlaştırılsaydı bugün 8 milyon rakamından bahsedecektik. Ama eğer Türkiye’de bin 389 belediye olduğunu düşünürsek belde belediyelerini çıkarabiliriz buradan, belki onların bütçeleri bir geçici bakımevi yapmaya uygun olmayabilir ya da fiziki koşulları. Bin üç belediye yani ilçe, şehir ve büyükşehir belediyeleri eğer bunu yapsaydı ve günde beş köpek kısırlaştırsalardı bugün 25 milyon rakamından bahsedecektik.” dedi.

“ZATEN ÖLDÜRÜLECEKLER”

Baysal, yasa tasarısının kabul edilmesi durumunda belediye başkanlarına hayvanları toplamadıkları veya öldürmedikleri takdirde hapis cezası verileceğini, hayvan sahiplerine ise para cezası uygulanacağını belirtti. “Bu hayvanlar toplandığında, bakılacak yerler olmadığı için zaten öldürülmeleri gündeme gelecek,” diyerek ötenazinin tasarıda süreci hafifletmek için kullanıldığını söyledi.

1932 yılına ait bir genelgenin yasa tasarısında gerekçe olarak gösterilmesini eleştiren Baysal, “Genel gerekçeye baktığımız zaman aslında gerçekten kabul edemeyeceğimiz başka konular da var. Mesela 1932 yılında köpeklerin itlafını öngören tamim burada örnek gösterilmiş. Aradan 96 yıl geçti. Artık böyle bir şeye ihtiyacımız yok. Çünkü 2024 yılı Türkiye’sindeyiz, kısırlaştırmayla ilgili, popülasyon kontrolüyle ilgili süreçler çok daha hızlı. Veteriner hekimliği hizmetleri artık çok daha nitelikli. Dolayısıyla o tamimi bir gerekçe olarak genel gerekçeye yazmak ve orada onu okumak beni doğrusu çok üzdü.” ifadelerini kullandı.
Son olarak, Baysal, yerel yönetimlerin uygun koşullar sağlaması gerektiğini ve ötenaziyi hiçbir koşulda kabul etmeyeceklerini belirtti. “Eğer ötenazi yapmaya zorlanırlarsa meslek yemininiz zaten bunun önünde kalır,” diyerek veteriner hekimlerin meslek etiğinin kanunun önünde olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi