CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, depremlerden etkilenen kentlerde iflas eden esnaf sayısının 2 bin 41 olduğunu açıklayarak “Esnaflarımızın tüm borçları silinmeli, iş yerlerine tekrar dönene kadar esnaflarımıza işsizlik maaşı bağlanmalı, esnaflarımızın tüm fatura ve sigorta primleri bu süreçte hazine tarafından karşılanmalıdır” dedi.
Ağbaba, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye genelinde ve deprem bölgesinde iflas eden esnaf sayısına ilişkin verileri paylaştı.
Ağbaba, ilk iki ayda Türkiye genelinde meslekten ve sicilden terkinini gerçekleştirerek iflas eden esnaf sayısının 23 bin 592 olduğunu belirtti.
Ağbaba, bu yılın ilk iki ayında deprem bölgelerindeki toplam iflas sayısının en az 2 bin 41 olarak kayıtlara geçtiğini ifade ederek iflasların yüzde 11’inin deprem bölgesinde gerçekleştiğini vurguladı.
Ağbaba’nın paylaşımına göre, Adana’da 455, Adıyaman’da 149, Diyarbakır’da 188, Gaziantep’te 235, Hatay’da 257, Kahramanmaraş’ta 227, Kilis’te 24,Malatya’da 181, Osmaniye’de 97 ve Şanlıurfa’da 228 esnaf bu yılın ilk iki ayında iflas etti.
Ağbaba, açıklamasında şunlara yer verdi:
“Ocak ve Şubat ayları arasında Türkiye genelinde meslekten ve sicilden terkinini gerçekleştirerek iflas eden esnaf sayısı 23 bin 592 oldu. Bu durumda yılın ilk ayında her gün 393 esnafımız iflas ederek ekmek teknesini kaybetmiş oldu.
Bu yılın ilk iki ayında deprem bölgelerindeki toplam iflas sayısı ise en az 2041 olarak kayıtlara geçti. Bu durumda bu yılın ilk iki ayında gerçekleşen iflasların yüzde 11’i deprem bölgesinde gerçekleşmiş oldu.
Bu yılın ilk iki ayında deprem felaketinin etkilediği illerde; Adana’da 455, Adıyaman’da 149, Diyarbakır’da 188, Gaziantep’te 235, Hatay’da 257, Kahramanmaraş’ta 227, Kilis’te 24,Malatya’da 181, Osmaniye’de 97 ve Şanlıurfa’da 228 esnaf bu yılın ilk iki ayında iflas etmiş oldu.
Depremden sonra iş yerlerini kaybeden ve yeterli destek bulamayan esnaflarımızın durumunu düşündüğümüzde, Mart ayı itibariyle kitlesel iflasların yaşanması kaçınılmazdır.
Esnaflarımızın tüm borçları silinmeli, iş yerlerine tekrar dönene kadar esnaflarımıza işsizlik maaşı bağlanmalı, esnaflarımızın tüm fatura ve sigorta primleri bu süreçte hazine tarafından karşılanmalıdır.”