Twitter nefret söylemi karşıtlarına dava açtı

Elon Musk’ın sahibi olduğu Twitter, nefret söylemi ve dezenformasyonu izleyen Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’ne dava açtı.

Twitter nefret söylemi karşıtlarına dava açtı
Yayınlama: 03.08.2023
A+
A-

İsmi eskiden Twitter olan X Corp şirketi, araştırmalarında sosyal medya platformunu eleştiren, nefret söylemi karşıtı kampanyalar yürüten bir kuruluşa dava açıyor. X Corp, ABD ve İngiltere’de ofisleri bulunan Dijital Nefretle Mücadele Merkezi’ni (CCDH) verilerine “uygunsuz şekilde erişmek” için “yasa dışı eylemlerde bulunmakla” suçluyor.

‘ELEŞTİRİLERİ SUSTURMAYA ÇALIŞIYOR’

İnternet platformlarında görülen nefret olaylarını araştıran ve kampanya yürüten, kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olan CCDH ise buna yanıt olarak X Corp’un sahibi Elon Musk’ın kendisini eleştiren herkesi susturmaya çalıştığını öne sürüyor.

Musk daha önce kendisini “ifade özgürlüğünün mutlak savunucusu” olarak tanımlamıştı. Ancak Musk’ın son hamlesi eleştirilere neden oluyor. İngiltere’de Muhafazakar Partili milletvekili Damian Collins, “Bence Elon Musk’ın bunu yapması olağanüstü. Bu, çok fazla imkana sahip bir şirketin çok küçük bir kuruluşu tehdit etmesi” diyor.

ABD’de üç kongre üyesi ise Musk’a, “kamu yararına yapılan tarafsız araştırmaları boğduğunu” iddia ettikleri bir mektup yazdı. CCDH CEO’su Imran Ahmed yaptığı açıklamada, “Elon Musk’ın son yasal tehdidi, kendisini eleştirenleri susturmak için hiçbir şeyden kaçınmayacağını gösteriyor” ifadelerini kullandı. CCDH araştırması hakkında detay veren Ahmed, nefret ve dezenformasyonun “Musk’ın sahip olduğu platformlarda orman yangını gibi yayıldığını” söyledi.

‘BLUE’ ABONELİĞİNE SAHİP KULLANICILARA MÜDAHALE EDİLMİYOR

Araştırmada ayrıca platformun Twitter Blue aboneliğine sahip hesaplardan gönderilen nefret mesajlarının yüzde 99’una müdahale etmediği tespit ediliyor. Ahmed, Musk’ı “elçiyi vurmaya” çalışmakla suçladı. Musk ise kasım ayında, Twitter’ı devraldıktan sonra nefret söyleminin üçte bir oranında düştüğünü iddia etmişti. Musk’ın açtığı davada CCDH araştırmalarının X Corp’a “en az on milyonlarca dolara” mal olduğu iddia ediliyor.

CCDH’ten istenen tazminatın miktarı belirtilmiyor. Musk ayrıca kimlikleri belirlendiğinde CCDH’e finansman sağlayan kişi ve kuruluşların detaylarının paylaşılmasını istiyor.
X Corp, finansman sağlayanların “eski medya şirketleriyle bağları olan yabancı hükümetler” olduğunu iddia ediyor. X Corp ayrıca CCDH’in araştırmalarını ve metodolojisini eleştirerek hizmet şartlarını ihlal edip “kasıtlı ve yasa dışı bir şekilde” X’ten veri topladığını iddia ediyor.

(Kaynak)