Bir çok ülke 29 Ekim Cumartesi gününü 30 Ekim Pazar gününe bağlayan gece kış saati uygulamasına geçecek. Türkiye’de yaz-kış saati uygulaması 1940 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştı. Peki kış saati uygulamasına geçilecek mi? İşte yaz-kış saati uygulamasında son durum nedir?
Bir çok ülke 29 Ekim Cumartesi gününü 30 Ekim Pazar gününe bağlayan gece kış saati uygulamasına geçecek. Türkiye’de yaz-kış saati uygulaması 1940 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştı. Peki kış saati uygulamasına geçilecek mi? İşte yaz-kış saati uygulamasında son durum nedir?
29 Ekim Cumartesi gününü 30 Ekim Pazar gününe bağlayan gece 04:00’te kış saati uygulaması kapsamında saatler bir saat geri alınacak. Avrupa ülkelerinde kış saati uygulamasına Ekim ayında geçiş yapılıyor. Bazı ülkelerde gün ışığından daha fazla yararlanılabilmesi için yaz saati uygulaması devam ediyor.
Ekim ayının son günlerinin gelmesi ve hava sıcaklıklarının düşmesi sebebiyle kış saati uygulaması tekrar gündem oldu. Normal şartlarda her sene Ekim ayın son haftasında Cumartesi gününü Pazar’a bağlayan gece kış saati uygulamasına geçilir ve saatler 1 saat geriye alınırdı. Almanya geçtiğimiz senelerde kış saati uygulamasına son vermişti. Türkiye’de yaz-kış saati uygulaması 1940 yılından itibaren uygulanmaya başlamıştı. Peki kış saati uygulamasına geçilecek mi? İşte yaz-kış saati uygulamasında son durum…
Ülkemizde Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 26 Mart 2016 tarihinden itibaren bütün yurtta, saatler bir saat ileri alınarak yaz saati uygulamasının yıl boyu sürdürülmesi kararlaştırıldı.
Türkiye’de kış saati uygulamasına son verirken 6 yıldır yaz saati uygulaması devam ediyor. Yaz saati uygulaması güneş ışığından daha fazla faydalanmak ve enerji tasarrufu kapsamında yapılıyor.
Türkiye’de kış saati uygulaması uygulanmayacak. Dolayısıyla saatler geri alınmayacak.
Bazı teknolojik aletlerin saat uygulamasında otomatik ayarlama yapması sebebiyle bu noktada dikkatli olunması gerekiyor.
Türkiye, yaz saati uygulamasına güneş ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla 2016 yılında geçti. Yaz saati uygulaması ile birlikte mesai ve eğitim saatlerinde karanlık sürenin azaltılması amaçlandı.
Yaz saati uygulamasına geçilmesi ile birlikte Türkiye, Doğu Afrika: Belarus, Russia – Moskovo Zamanı, Cibuti, Eritre, Etiyopya, Güney Sudan, Kenya, Komorlar, Madagaskar, Mayotte, Somali, Sudan, Tanzanya, Uganda Arabistan: Bahreyn, Irak, Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan, Yemen Doğu Avrupa: Bulgaristan, Estonya, Finlandiya (Åland dahil), Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Kıbrıs Cumhuriyeti Kıbrıs (Ağrotur ve Dikelya dahil), Letonya, Litvanya, Moldova, Romanya, Ukrayna, Yunanistan Orta Doğu: Filistin, İsrail, Lübnan, Suriye, Ürdün ile aynı zaman dilimine girmiştir.