Tüm dünyada uyuşturucu kullanımı hızla artıyor

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin hazırladığı rapora göre tüm dünyada son 10 yılda uyuşturucu kullanımı yüzde 23 oranında arttı. Tüm dünyada en çok kullanılan uyuşturucu türünün esrar olarak belirtildiği raporda, afyon üretiminin yüzde 95’inin Afganistan, Myanmar ve Meksika’da gerçekleştiği açıklandı.

Tüm dünyada uyuşturucu kullanımı hızla artıyor
Yayınlama: 26.06.2023
A+
A-

Birleşmiş Milletler Uluslararası Uyuşturucu ve Suç Ofisi’nin (UNODC), hazırladığı ‘2023 Dünya Uyuşturucu Raporu dünya genelinde 2021 yılında 15-64 yaş aralığında bulunan her 17 kişiden birinin uyuşturucu kullandığını ortaya koydu. Son 10 yılda ise uyuşturucu kullanımı yüzde 23 arttı.

Rapora göre 2020 yılında 284 milyon kişinin uyuşturucu kullandığı tespit edilirken, bu rakamın 2021 yılında 296 milyona ulaştığı aktarıldı. Bir yıl içinde uyuşturucu kullanımındaki artış yüzde 18 olarak tespit edildi.

İnsani krizler nedeniyle rekor sayıda insanın yerinden edildiği ortaya koyulurken, uyuşturucu enjekte eden kişilere yönelik tedavi hizmetleri ve diğer müdahalelerin yetersiz kaldığı söylendi.

EN ÇOK ESRAR KULLANILIYOR

Tüm dünyada en çok kullanılan uyuşturucu maddesi esrar olurken, 2021 yılında esrarı 219 milyon kişi kullandı. Raporda, yaklaşık 60 milyon kişinin ‘opioid’ adlı sentetik uyuşturucu çeşitleri, 36 milyon kişinin amfetamin türü maddeler, 22 milyon kişinin kokain ve 20 milyon kişinin ekstazi kullandığı belirtildi.

Son 10 yılda uyuşturucu kullanımına bağlı sağlık sorunları yaşayanların sayısı yüzde 45 arttı. Sağlık sorunu yaşayanların sayısı 39,5 milyona ulaştı.

Raporda uyuşturucu kullanımı nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısının 2009-2019 yılları arasında yüzde 17,5 arttığına dikkat çekildi. 2019 yılında uyuşturucu nedeniyle 500 bin insan hayatını kaybederken, Hepatit C’nin yol açtığı karaciğer hastalıklarının uyuşturucuya bağlı ölümlerin başlıca nedenlerinden biri olduğu ifade edilen raporda, bunun uyuşturucu kullanımına atfedilen toplam ölüm sayısının yarısından fazlasını oluşturduğu belirtildi.

KOKAİN ARZINDA VE TALEBİNDE BELİRGİN ARTIŞ VAR

Dünyada, hem kokain arzında hem de talebinde belirgin artışın yaşandığına, bu durumun muhtemelen geleneksel sınırların ötesinde yeni pazarların gelişimini teşvik edeceğine işaret edilen raporda, kokainin elde edildiği koka ağacının 315,5 hektarlık bir alanda ekildiği, 2021’de 2 bin 304 ton gibi rekor seviyede kokain üretim yapıldığı anlatıldı.

Rapora göre küresel kokain pazarı ABD ile birlikte Batı ve Orta Avrupa’da yoğunlaşıyor ancak Afrika, Asya ve Güneydoğu Avrupa’daki gelişmekte olan ülkelerde de hızlı şekilde yayılıyor.

AFYONUN YÜZDE 95’İ ÜÇ ÜLKEDE ÜRETİLİYOR

Küresel yasa dışı afyon üretiminin büyük kısmının başta Afganistan olmak üzere sınırlı sayıda ülkede yapılmaya devam ettiği vurgulanan raporda, 2022’de 7 bin 800 ton olan küresel üretimin yüzde 80’inin yani 6 bin 200 tonunun Afganistan’da üretildiği, bu ülkeyi 795 ton ile Myanmar ve 504 tonla da Meksika’nın izlediği bilgisi paylaşıldı.

Raporda, dünya genelinde afyon üretiminin yüzde 95’inin Afganistan, Myanmar ve Meksika’da gerçekleştiği, koka ağacının ise Kolombiya, Peru ve Bolivya’da ekildiği kaydedildi.

Haber Merkezi