TTB, deprem bölgesinde görev yapan sağlık çalışanlarının ve yurttaşların karşı karşıya kaldığı sorunlara ve çözüm önerilerine ilişkin Sağlık Bakanlığı’na bir yazı göndererek randevu talebini yineledi.
TTB’nin depremin olduğu 6 Şubat 2023 gününden itibaren Kriz Masası, il deprem koordinasyonları, birimleri, gezici ekipleri ile bir çalışması yürüttüğü belirtilen yazıda, sahadan elde edilen bilgilerin hızlı değerlendirme raporları ve deprem bültenleri ile kamuoyuna aktarıldığı hatırlatıldı.
Deprem bölgesindeki sağlık hizmetlerinde aksaklıkların halen sürdüğü ifade edilen yazıda özellikle Hatay’da ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmeti veren merkezlerin zarar görmesi nedeniyle acil ihtiyaçların ortada olduğu kaydedildi.
TTB’nin hazırladığı gönüllü listelerindeki idari izin belirsizliklerine de dikkat çekilen yazıda, “Deprem sonrası sağlık hizmetlerinin yeniden organizasyonunda TTB’nin katkısı son derece kritik önemdedir. Bu nedenle sağlık hizmetleri ile ilgili her türlü konuda Sağlık Bakanlığı’nın, TTB ve diğer sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte koordine hareket etmesi beklenmektedir” denildi ve randevu talebi yinelendi.
TTB, 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ilk gününde ‘organizasyonsuzluk’ sorunları nedeniyle 8 Şubat 2023 tarihinde Sağlık Bakanlığı’na iki yazı daha yazmıştı.
İlk yazıda işbirliği ve destek vurgusu yinelendi, acil talep ve başvuruları aktarmak üzere Sağlık Bakanı veya bakan yardımcıları ile görüşme talep edilmişti. İkinci yazıda, tabip odalarından TTB’ye iletilen gönüllü listeleri gönderildi ve bakanlığın dönüş yapması talep edilmişti.
TTB’nin 9 Şubat 2023 tarihli dördüncü yazısında ise işbirliği ve destek vurgusu, randevu talebi, gönüllü hekim listelerinin gönderilmiş olduğu hatırlatılmıştı.
Haber Merkezi