TNT bomba ve özellikleri nedir?

TNT bomba nedir? TNT bombayı kim icat etti? TNT bombanın özellikleri neler gibi sorulara yanıt aramaya çalıştık. İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda kullanılan bombanın TNT ile yapıldığını EGM açıkladı. İnsanlar TNT’nin ne olduğuna dair Google üzerinden yanıt aradı.

TNT bomba ve özellikleri nedir?
Yayınlama: 14.11.2022
A+
A-

Türkiye son yıllarda bombalı saldırıların en çok yaşandığı ülkeler arasında yer alıyor. Bugüne kadar yüzlerce insan bombalı saldırılarda vefat etti. TNT bomba ile o saldırılardan biri 13 Kasım 16.20’de İstanbul’un en kalabalık caddesinde gerçekleşti. İstiklal Caddesi’ndeki bombalı saldırıda 6 kişi vefat etti. Yaralıların tedavileri ise sürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü’nün yaptığı açıklamada patlamanın TNT ile gerçekleştiği söylendi. Peki ama TNT nedir? TNT’nin açılımı nedir? Daha önce de adı duyulan TNT bombası ne demektir? TNT özellikleri nelerdir? TNT ile ilgili merak edilen soruların cevaplarını derledik.

TNT NEDİR?

Trinitrotoluen (TNT), veya daha özel olarak 2,4,6-trinitrotoluen, C6H2(NO2)3CH3 formülüne sahip bir kimyasal bileşiktir. Bu sarı katı bazen kimyasal sentezde bir reaktif olarak kullanılsa da, daha çok uygun kullanım özelliklerine sahip bir patlayıcı madde olarak bilinmektedir. TNT’nin patlayıcı verimi, bombaların standart karşılaştırmalı kuralı ve patlayıcıların yıkıcılığı olarak kabul edilmektedir.

TNT PATLAYICI BOMBASI NEDİR?

Trinitrotoluen 80,6 °C’de erir ve donduğunda iğne gibi renksiz kristaller meydana getirir. Alkol, aseton, benzin ve toluende çözünürken suda çözünmez. Suda çözünmeme ve suyu soğurmama özellikleri, nemli ortamlarda kullanımını kolaylaştırır. TNT, diğer güçlü patlayıcılar ile kıyaslandığında, görece kararlı bir bileşiktir.

TNT BOMBANIN ÖZELLİKLERİ NELER?

  • Tozu cildin, tırnakların, saçın ve mukozanın sararmasına, deriye değmesi ise deride döküntü ve kaşıntılı egzama sebep olur.
  • TNT ayrıca mukus ve kan hastalıklarına neden olmaktadır.
  • Nefes veya yutma yolu ile vücuda girdiğinde mide rahatsızlıklarına, zehirlenmeye, böbrek ve idrar yolları hastalıklarına ve komaya sebep olur.
  • Toksik ve mutajenik bir kimyasal olan TNT, yeraltı sularına karışırsa çevre ve insan sağlığı açısından ciddi tehditler oluşturur.
  • TNT kokusuz, sarı renkli, doğal olarak meydana gelmeyen katı
  • bir maddedir.
  • TNT 80,6 °C’de erir ve donduğunda renksiz kristallere dönüşür.
  • Oda sıcaklığında sudaki çözünürlüğü çok düşüktür.
  • Etanol, aseton ve metanol gibi çözücülerde iyi derecede çözünmektedir.

 

TNT BOMBAYI KİM İCAT ETTİ?

1879’da, Paris yakınlarındaki Servan’da bir laboratuvar kuran Nobel, buradaki çalışmaları sırasında dumansız barut adını verdiği ve eşit miktarlarda nitrogliserinle nitroselüloz karışımından oluşan, itici barutu buldu.