Sosyal medya platformları LGBTİQ+’ların güvenliğinde başarısız

GLAAD’ın yayınladığı ‘Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’ne göre, etkisiz politikalar ve algoritmalar nedeniyle sosyal medyada LGBTİ+’ların güvenliği sağlanamıyor.

Sosyal medya platformları LGBTİQ+’ların güvenliğinde başarısız
Yayınlama: 30.06.2023
A+
A-

Dünyanın en büyük LGBTİQ+ medya savunuculuk örgütü GLAAD, LGBTİQ+ kullanıcılarının güvenliğine ilişkin ‘Sosyal Medya Güvenlik Endeksi’nin (SMSI) sonuçlarını yayınladı. Facebook, Instagram, TikTok ve YouTube da LGBTİ+’ların güvenliği ve ifade özgürlüğünde sınıfta kaldı.

KaosGL’den Yıldır Tar’ın aktardığına göre, SMSI, platformların LGBTİQ+ kullanıcılarının çevrimiçi nefret söyleminden korunmasını sağlamada başarısız olmaya devam ettiğini, kullanıcı verilerinin kullanımında şeffaflık sağlamada başarısız olduğunu ve LGBTİQ+ kullanıcılarını korumaya yönelik taahhütleri, hayata geçirmekte başarısız olduğunu tespit etti.
GLAAD, sosyal medya platformlarını LGBTİQ+ kullanıcıları için tehlikeli bir ortam yaratan etkisiz politikalar ve algoritmalar konusunda sorumluluk almaya çağırırken, platformlardan gelen eylemlerin sınırlı olduğunu çünkü “öfkenin kârlı etkileşime yol açtığını” belirtti.

HANGİ PLATFORM KAÇ PUAN ALDI?

Twitter hariç tüm platformların puanları 2022 puanlarına göre iyileşse de, hiçbir platform iyi bir noktada değil:

Instagram: 63 (2022’ye göre +15 puan)
Facebook: 61 (2022’ye göre +15 puan)
TikTok: 57 (2022’ye göre +14 puan)
YouTube: 54 (2022’ye göre +9 puan)
Twitter: 33 (2022’ye göre -12 puan)

PLATFORMLARA TAVSİYELER VERİLDİ

GLAAD, kullanıcı güvenliğini artırmak için tavsiyeler de sundu. Bütün platformlar için ortak tavsiyeler şöyle:

“-LGBTQ’ları ve diğerlerini nefret, taciz ve yanlış ve hatalı bilgilendirmeden ve ayrıca meşru LGBTQ ifadesinin bastırılmasından koruyan mevcut politikaları güçlendirin ve uygulayın.
-Moderatörleri LGBTQ kullanıcıların ihtiyaçları konusunda eğitmek ve tüm dillerde, kültürel bağlamlarda ve bölgelerde moderasyon yapmak da dahil olmak üzere moderasyonu iyileştirin. Bu aynı zamanda sadece yapay zekaya aşırı güvenmemek anlamına da gelir.
-İçerik denetimi, topluluk yönergeleri, hizmet şartları politikası uygulaması, algoritma tasarımları ve uygulama raporları konusunda şeffaf olun. Bu şeffaflık, bağımsız araştırmacılarla çalışılarak kolaylaştırılmalıdır.
-Gizlilik ihlallerini durdurun/veri gizliliğine saygı gösterin. LGBTQ kullanıcılarını gözetim ve ayrımcılıktan korumak için platformlar topladıkları ve sakladıkları veri miktarını azaltmalıdır. LGBTQ bireyleri zulüm, takip ve şiddetten korumak için tüm özel mesajlaşmalarda varsayılan olarak uçtan uca şifreleme uygulamalıdırlar. Ayrıca, içerik önermek için güçlü algoritmaların kullanılması da dahil olmak üzere, kullanıcıları potansiyel olarak açığa çıkaran hedefli gözetim reklamcılığı uygulamasına son vermelidirler.”

Haber Merkezi