Şahinkul fabrikasında işçiler greve çıktı

Bursa’daki Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde yer alan Şahinkul fabrikasında, DİSK ile bağlantılı Birleşik Metal İş Sendikası’na üye işçiler, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin tıkanması üzerine greve başladı.

Şahinkul fabrikasında işçiler greve çıktı
Yayınlama: 21.12.2023
A+
A-

Birleşik Metal-İş Sendikası’nın Bursa Şubesi’nin örgütlü oldu ve otomotiv sektöründe hizmet veren Şahinkul fabrikasındaki işçiler, 21 Ağustos 2023’te başlayan ve işverenin anlaşmaz tutumu nedeniyle 5 Aralık’ta çözümsüz kalan toplu iş sözleşmesi görüşmeleri sonrasında bugün greve çıktı.

Birleşik Metal İş Sendikası Genel Sekreteri Ali Çeltek, fabrika önünde yaptığı açıklamada, 2015’ten bu yana fabrikada örgütlü olan sendikanın, son dönemde artan baskı ve tehditlerle karşı karşıya kaldığını belirterek sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Son dönemlerde ortaya konulan baskılar ve tehditler üyelerimiz üzerinde yasa dışı uygulamalara yol açmıştır. Şu ana kadar şirket yönetiminin anlaşmaz, uzlaşmaz tutumuyla karşı karşıya kaldık. Aynı zamanda burada üyelerimize yapılan baskılar ve temsilcimizin işten çıkarılmasına kadar varan büyük süreçte bu baskılar artarak devam etti. Ama mücadele geleneğinden gelen inancını ve umudunu yitirmeyen metal işçileri Şahinkul’da da direnmeye, mücadele etmeye devam ediyor. Vermiş olduğumuz toplu sözleşme teklifimize bir icabet ortaya konmadı. Bir yaklaşım ortaya konmadı. Hiçbir madde geçiremeden uyuşmazlık tutuldu ve şu anda da bütün gelişimlerimize rağmen bir anlaşma olmadığından dolayı bugün grev pankartımızı asıyoruz.”

“3 SENDİKA TEMSİLCİSİ İŞTEN ÇIKARILDI”

2022 Temmuz’unda, sendika temsilcisi oldukları için üç temsilcinin işten atıldığını aktaran Mustafa Şenol, işçilerin alacaklarını talep etmelerine rağmen işverenin yanıt vermemesi üzerine fazla mesai yapmayı reddettiklerini belirtti. Şenol, işverenin sendikaya karşı agresif tutumunun bu süreçte başladığını ekledi.

“METAL İŞÇİSİ ENFLASYON KARŞISINDA ZORLANIYOR”

Metal işçilerinin artan enflasyon karşısında zorlandığını vurgulayan Şenol, ücretlerin asgari ücret sınırına geldiğini söyledi. Şenol, işverenin toplantılara katılmaması nedeniyle toplu sözleşme sürecinin Bursa Çalışma ve İş Kurumu aracılığıyla devam ettiğini, işçilerin saat başına 50 lira ve her kıdem yılı için 3 lira kıdem zammı talep ettiğini, ayrıca sosyal haklar için yüzde 20 zam istediklerini dile getirdi.

Haber Merkezi