Panayır Halkı: ‘Nilüfer Çayı atıksu kanalı değildir’

Bursa’da kentin birçok mahallesinden geçen Nilüfer Çayı’na ev ve fabrika atıksularının boşaltılmasına Panayır Mahallesi sakinleri tepki gösterdi.

Panayır Halkı: ‘Nilüfer Çayı atıksu kanalı değildir’
Yayınlama: 31.08.2024
A+
A-

Bursa Su Kolektifi tarafından Panayır Deresi kenarında gerçekleştirilen basın açıklamasına Panayır Mahallesi Yöre Dernekleri, Sivil Toplum Kuruluşları, mahalle sakini Aktivist Mukaddes Cansu ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Basın açıklamasını okuyan Mukaddes Cansu, “Panayır Mahallesi’nde olduğu gibi özellikle yaz aylarında derelerden Uludağ’ın suyu değil, arıtılmadan derelere deşarj edilen kaçak sanayi atıksu deşarjı ve atıksu arıtma tesislerinin sözde arıtılmış zehirli katran rengi sularının akmasına yetkililer senelerdir seyirci kalıyor. Yaz aylarında Uludağ’dan gelen kolları Deliçay ve Balıklıdere’nin tamamen kuruduğu ancak Karesi önünde sanayi atık sularının dere yatağına girişi ile başlayarak Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Tesisi’nin kirli atık suları ve BUSKİ Doğu Atıksu Arıtma Tesisinden deşarj edilen suların Deliçay dere yatağını doldurduğunu görüyoruz” dedi.

“ZEHİRLİ SUYUN AKIŞI CİDDİ YAPTIRIM VE ÖNLEMLERLE DERHAL DURDURULMALI”

Barakfakih, Uludağ ve Kestel Organize Sanayi Bölgeleri’ndeki 500’den fazla fabrikanın sanayi atık sularını ve bölgedeki tüm evsel atık suları arıtan Yeşil Çevre Atıksu Arıtma Tesisi’nden akan suyun 2006 yılından itibaren tarımsal sulama için elverişli olmadığını belirten Cansu, “Arıtıldığı söylenen sular, tarımsal sulamada kullanılamayınca deşarj kanalı iptal edilip yeni bir kanal Deliçay’a açılmış böylece Panayır’a gelen dere kirli suların bırakıldığı bir atık su kanalına dönüştürülmüştür. Zehirli suyun akışı ciddi yaptırım ve önlemlerle derhal durdurulmalı. Tarım Bakanlığı tarafından hassas su kütlesi olarak ilan edilen Nilüfer Çayı ve kollarına yönetmelikler gereği atıksu deşarjı yapılması uygun değildir” dedi.

Mahalle sakinleri, derenin temiz akması için bütün sanayi tesislerinin kendi ön arıtmalarını yapacak tesisleri kurmalarının sağlanması, yetkili kurumların kaçak deşarjları engellemesini istedi.

Mahalle sakinlerinden Erkan Demir, Panayır Mahallesi’nde her geçen gün bu sorunu gündeme getireceklerini söyledi. Taylan Göçer, “Sineklerden dolayı balkonlarımızı unuttuk. Biz duyarsız değiliz. Duyarsız kalan yıllardır Büyükşehir Belediyesi’dir. Ölüyoruz burada” dedi. Mahalle sakinlerinden bir kadın ise, yetkililere derenin temizlenmesi için seslenerek “Biz yaşamak istiyoruz” dedi.

Haber Merkezi