ÖTV muafiyetiyle araç satın almak isteyen engellilerden ya da yakınlarından kayıt dışı para talep ediliyor. Bursa’da da yaşanan sorun Türkiye’nin her yerine sirayet etti. Otomobil satmak istemeyen bayiler ise bin kişilik, iki bin kişilik sıraların varlığından bahsederek vatandaşları caydırmaya çalışıyor. Vatandaşlar durumdan şikayetçi olarak çözüm bekliyor.
Engelli vatandaşların araç alımlarında Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limitinin yükseltilmesi iktidar tarafından ‘müjde’ olarak duyurulsa da, uygulamada birçok sorun yaşanıyor. ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen engelliler veya yakınları, aradıkları ya da gittikleri bayilerde satıcıların kendilerinden kayıt dışı para talep ettiğini anlattı.
Fatih isimli bir vatandaş, Bursa Şentürkler KIA bayisine gittiğinde Coll paket otomatik araç için liste fiyatının 100 bin üstüne fiyat aldığını söyledi. Neden? sorusuna yanıt arayan vatandaş, “aksesuarlı fiyatı” yanıtı aldı. Aksesuarsız araç istediğini söyleyen vatandaşa dönüş olumsuz oldu. Yine liste fiyatı 450 bin TL olan başka bir araba için vatandaşlardan 548 bin TL istendi. Kayıt dışı para talebi Bursa’yla sınırlı değil. Sorun tekil olmaktan çıkıp Türkiye’nin hemen her yerinde yaşanan soruna dönüştü. Konuyla ilgili çeşitli kentlerden insanlarla görüştük ve yetkili bayileri aradık.
‘ARABANIN DIŞINDA 150 BİN TL EKSTRA PARA İSTİYORLAR’
ÖTV engelli araç limiti 2023 yılı itibarıyla 1 milyon 4 bin 200 TL’ye yükseltildi. Böylece bu kapsamda yer alan vatandaşlar, vergiler dahil söz konusu nihai fiyatı ve motor hacmi 1.6 litreyi geçmemek kaydıyla, sıfır kilometre otomobil satın alabilecek.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı söz konusu düzenlemeyi ‘müjde’ diye duyurmuştu.
Müjdelerimiz devam ediyor❗
Engelli vatandaşlarımızın araç alımlarında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) muafiyet limiti 450 bin 500 liradan 1 milyon 4 bin 200 liraya yükseltildi.
Hayırlı olsun. pic.twitter.com/akQ89KMJut
— T.C. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (@tcailesosyal) December 31, 2022
Fakat somut durum mevzuatın tam tersi olduğuna işaret ediyor. Sosyal medyada çok sayıda kişi araç bulamamaktan ve kayıt dışı ücret talebinden yakınıyor. Öyle ki, Facebook’ta grup oluşturan engelli vatandaşların üye sayısı 70 bini aştı. İstanbul, Adana, Eskişehir, Gaziantep, Denizli gibi çeşitli kentlerde yaşayan engelli vatandaşlar, söz konusu grupta ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç sahibi olmak istediklerini ancak sorunlarla karşılaştıklarını anlattı.
ÖTV muafiyetinden yararlanmak isteyen isimlerden biri, Gaziantepli Süleyman Demir. Galerilerden araç alabilen insanların el altından para verdiğini anlatan Demir, ekstra para ödemek istemeyenlerin otomobil alamadığını anlattı. Demir, yüzde 98 engelli olan babasını hastaneye getirip götürmek için bu haktan yararlanmak istediğini ekleyerek, tavsiyeyi de babasının doktorundan aldığını belirtti.
Haftanın üç gününü hastanede geçiren Demir, otomobil almaya Kasım 2022’de karar vermiş. Önce Antep’teki galerileri aramış, otomobil bulamayınca bölgedeki diğer kentlerde arayış içine girmiş. “Aklınıza hangi il geliyorsa orayı aramışımdır” diyen Demir, hepsinde numarası olduğunu belirtti. Demir, bayileri aradığında aldığı tepkiyi şöyle ifade etti:
ŞİKAYETLERE ‘BAYİNİN BİLECEĞİ İŞ’ YANITI VERİLMİŞ
“ÖTV muafiyeti dediğinizde insanların suratlarındaki ifadeyi görmeniz lazım. Arabanın ÖTV’siz fiyatı nedir diye soruyorum. 750 bin TL’lik otomobili bana 550 bine satmak istiyor. Ancak normalde en fazla 400 bin TL olması gerekiyor. Çeşitli aksesuarlar ekleyerek 30-40 bin TL ekstra fiyat koyuyorlar üstüne. Ben bu farkı ödemek istemiyorum. CİMER’e şikayet ettim. Müşteri hizmetlerini aradım. Onlar da bana ‘bayinin bileceği iş’ yanıtını verdiler.”
‘GÖRDÜĞÜM ARABAYI STOKTAN KALDIRDILAR’
Emre Bozkuş ise Eskişehir’de yaşıyor. 35 yaşındaki Bozkuş’un çocuğu, bir buçuk yıldır kanser hastası. Günlerinin çoğunu hastanede geçiren Bozkuş da Demir’in yaşadığı sorunları yaşadığını anlattı:
“Bir araç alacaktım. Bayiyi arayıp hemen parayı verip arabayı almak istediğimi söyledim. Beni Erzurum ve Denizli’den iki farklı bayiye yönlendirdi. Denizli’ye hiç ulaşamadım. Niye böyle yapıyorlar anlamıyorum. Piyasa değeri 500 bin TL olan araba için benden 750 bin TL istendi. Arabanın sıfır fiyatı ise 900 bin TL. ÖTV muafiyetini hatırlattım. İnsanları kandırmaya utanmıyorlar. ÖTV devletle alakalı bir şey. Defalarca CİMER’e yazdım. Sonra farklı bir markanın bayisini aradım. Gördüğüm arabayı almak istedim. Hemen aracı kaldırdılar. Araba olmasına rağmen bize ‘yok’ denir.”
‘ÖTV’Lİ ALMAK İSTEYENLERLE İLGİLENDİLER’
Çekmeköy’de bir otomobil bayisine giden bir diğer engelli vatandaş, araç almak için 300 kişilik sıraya girdiğini anlattı. Muafiyeti kapsamında araç satın almak istediğini anlatan vatandaş, ÖTV’li araç almak isteyenlerle ilgilenildiğini ancak kendileriyle ilgilenilmediğini söyledi. Aynı sorunu Kocaeli’de de yaşayanlar var. Duruma tepki gösteren vatandaşlar seslerinin duyulmasını ve sorunun çözülmesini beklediklerini söyledi.
‘1000 KİŞİ BEKLİYOR, SIRA NE ZAMAN GELİR BELLİ DEĞİL’
Anlatılanlar üzerine biz de İstanbul’da ünlü bir markanın yetkili satış bayisini arayıp ÖTV muafiyetinden yararlanarak otomobil satın almak istediğimizi söyledik, nasıl yardımcı olabileceklerini sorduk. Yetkili tarafından gelen yanıt şöyle oldu: “Şu an sırada 1000 kişi var. Elimizde araç yok. İsterseniz sizi sıraya yazalım. Ancak sıranın ne zaman size geleceği belli değil” oldu.
Çeşitli markaların satış temsilcileriyle yaptığımız başka görüşmelerde de benzer yanıtlarla karşılaştık. Kimi mart ayında araç stokunun yenileneceğini belirterek o zaman tekrar aramamız gerektiğini söylerken, kimi yetkili de şu anda ÖTV muafiyetinden yararlanarak araç almak isteyenleri sıraya dahi alamayacağını ifade etti.
Haber Merkezi