Cumhuriyet Halk Partisi’nin tarımla ilgili politikalarında sorumlumlu genel başkan danışmanı Bursa 2. Bölge Milletvekili Adayı Orhan Sarıbal, “Deprem bölgelerini yalnız bırakan iktidar, tarımda da çiftçiyi kendi kaderine terk etti” ifadelerini kullandı.
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Bursa 2. Bölge Milletvekili Adayı, Türkiye Büyük Millet Meclisi Tarım, Orman Ve Köyişleri Komisyonu Üyesi ve Ziraat Mühendisi Orhan Sarıbal, tarım kenti olan Bursa’da çiftçi ziyaretleri gerçekleştirmeye devam ediyor.
ÇİFTÇİ BORÇ BATAĞI İÇİNDE
Saha çalışmalarında çiftçiler ile bir araya gelen Sarıbal, çiftçiyi zorlayan en büyük sorunun borçlanma olduğunu söyleyerek, “İktidarın uyguladığı sistem, çiftçiyi sürekli borçlandırarak ve onu parasız bırakmayarak süreci götürüyor. Çiftçinin borcu öyle bir hal almış ki. Çiftçi borcunu ödemek istese elinde ne varsa satmak zorunda. Bu çok büyük oranda sandığa yansıyacak” dedi.
FAİZLERİ SİLECEĞİZ BORÇLARI YAPILANDIRACAĞIZ
Çok geniş çapta hayvancılık bulunan kentte, aile çiftliklerinin bitme noktasına geldiğini belirten Sarıbal, “Artık aileler hayvancılık yapamıyor. Bitkisel üretimi de sürdüremiyorlar. Çünkü yıllık üretimleri borçlarını karşılamıyor. Her yıl yeniden daha fazla borçlanıyorlar. 6’lı ittifakın protokolünde borçları mutlaka yapılandıracağız. Ana borcun üzerindeki faizleri sileceğiz. O borç da çiftçinin borç ve üretim modelini karşılaştırarak ona göre faizsiz olarak anapara üzerinden taksitlendireceğiz” şeklinde konuştu.
ÇİFTÇİ ÜRETMEK İSTİYOR
Çiftçilerin en çok ilgilendikleri konunun borçlarının yapılandırması olduğunu aktaran Sarıbal, “Borçların yapılandırması ve mazotun üzerinde ÖTV ve KDV’yi kaldıracağız.
EKİM PLANI YAPILMALI
Ayçiçeği ve mısırda üretim artışı olmuş. Neden, 7 – 8 yıldır fiyatlar yüksek ve çiftçi para kazanıyor. Çiftçi para kazandıkça ekecektir. Bu aşamada ortada keyfi ekim sorunu çıkıyor. Çok ekilen mahsulün fiyatı düşerken, bu sefer ekilmeyen yükseliyor. Çiftçi bu sefer ona yöneliyor. Ekim plan dahilinde yapılmazsa eski sisteme döneriz. Denge ve plan yapmamız gerekiyor. Temel ürünlerin ekiminde temel bir politika ve plan yapılmalı.”
TEMEL POLİTİKAMIZ GENÇ ÇİFTÇİLERİN DESTEKLENMESİ
Çiftçinin bir diğer sorunu da gençlerin köylerden uzaklaşmış olması. Yaşlı nüfusun yanında gelecek kuşakların köyde kalabilmeleri için temel politikamız gençlerin ve üretici kadınların sigortalı olması ve sigorta priminin devlet tarafından ödenmesi.” şeklinde konuştu.
30 YILLIK ÇİFTÇİ EMEKLİ OLAMIYOR
Çiftçilerin BAĞKUR sorunuda dikkat çeken Sarıbal şu şekilde konuştu:
“30 yıldır tarım yapan çiftçi emekli olamıyor. Önce iktidar emekli yapacağım demiş, yanlış uygulamalarla emekli olamıyorlar. Bankadan para alıp geriye doğru ödeme yapmışlar. Şimdi hem bankaya borçlular, hem emekli olamıyorlar hem sağlık güvencesinden yararlanamıyorlar.
VERİM ARTIŞI İÇİN SULAMA SORUNUNUN ÇÖZÜLMESİ GEREKİYOR
Tarımda verim artışı şart, bunun için en önemli şey su sorunu. Göletler yapılmaya başlanmış ama bazı göletlerde su yok. Bitmiş göletler var ama tarla için su hatları yapılmamış. A’dan Z’ye sistemi değiştirmemiz gerekiyor.
ÇİFTÇİ DEVLETE GÜVENMELİ
Masraf edip üreten çiftçi satamıyor. İthalattan dolayı buğday fiyatları düştü. ekim sırasında taban fiyat ve alım garantisi vereceğiz. Hasat ettiği zaman çiftçi ürününü kaça satacağını bilecek. Toprak Mahsulleri Ofisi yurt dışından milyonlarca ton buğday arpa ve mısır alıyor. Kendi çiftçisine gelince almıyor.”
“Taban fiyat verip çiftçinin garanti alacağı bir fiyat belirleyeceğiz. Gün geldiğinde alıcı yoksa alım garantisi içine alçağız. Çiftçiden yana olacağız. Ukrayna’nın ayçiçeğine, Rusya’nın buğdayına, Amerika’nın, Yunanistan’ın pamuğuna, Kanada’nın mercimeğine muhtaç duymayacak bir tarım düzenini inşa edeceğiz.”
İKTİDAR ÇİFTÇİNİN SORUNUNU ÇÖZMEDİ
İktidar çiftçinin yoksulluk sorununu çözemediğini dile getiren Sarıbal, “Eğitim sorununu çözemedi. Deprem bölgelerini yalnız bırakan iktidar, Tarımda da çiftçiyi kendi kaderine terk etti. Hiçbir sorunu çözemedi. İktidarın yüzü yok.” dedi.
Haber Merkezi