Marmarabirlik geçen yıl 180 dane için 125 lira olan alım fiyatını, bu yıl da aynı fiyatta bıraktı. 200 dane için ise geçen yıl 100 TL olan alım fiyatı bu yıl yalnızca yüzde 5 artırılarak 105 TL olarak açıklandı. Taban fiyatta ise geçen yıla göre herhangi bir artış yapılmazken zeytin üreticileri, maliyetlerin artmasına karşın alım fiyatının yetersiz olduğunu söylüyor.
Sibel Kahraman
Marmarabirlik, 2024/2025 iş yılı ürün alım kampanyası avans ürün alım fiyatlarını belirledi.
Geçen yıl 180 dane için 125 lira olan alım fiyatı, bu yıl da aynı fiyatta bırakıldı. 200 dane için ise geçen yıl 100 lira olan alım fiyatı bu yıl yüzde 5 artırılarak 105 TL olarak açıklandı. Taban fiyat ise artış yapılmayarak sabit bırakıldı. Taban fiyat, 380 dane için 47 lira, yağlık zeytin için de 45 lira olarak bırakıldı.
Geçen seneye oranlara bu sene girdi maliyetlerinin yüz 100 artmasından kaynaklı zeytin üreticileri Marmarabirlik’in açıkladığı alım fiyatına tepki gösterdi.
Mudanya’da zeytin üreticiliği yapan Mustafa Çakır, “Bütün girdilere yüzde 100 zam yapıldı. Zeytinlere verdiğimiz ilaç ve gübrelere geçen senenin fiyatını vermedik ki bu sene aynı fiyatı açıkladılar. Geçen sene bir fiyat açıkladılar, avans fiyata 1 ay sonra 5 lira civarında bir rakam koydular. Avans fiyattan normal fiyata geçtik. Bu sene de geçen yılki fiyatın avans fiyatını açıkladılar. Marmarabirlik bütün ürünleri almıyor. Şimdi tüccar da bunu fırsat bilip çiftçinin elinde kalan ürünü Marmarabirlik’in açıkladığı rakamın altından alıyor. Fiyat belirleyici konumda olan Marmarabirlik. Marmarabirlik fiyatı ne kadar yüksek tutarsa tüccar da ondan çok inemiyor. Marmarabirlik geçen seneki fiyatı açıklayınca tüccar daha ucuza almış oluyor.” dedi.
Marmarabirlik’in geçen sene aynı fiyatı açıklamasıyla işçi yevmiyesi, mazot ve gübre fiyatlarının aynı olmadığını söyleyen Çakır, bu durumun çiftçileri zor duruma soktuğunu ve çiftçinin girdi maliyetlerini mi düşüneceğini yoksa kendini mi geçindireceğini düşündüğünü söyledi.
Çiftçinin tamamen emeğinin ve artan maliyetlerinin göz ardı edildiğini söyleyen Orhangazili zeytin üreticisi Berna İl, “Bu sene yağlık zeytinimiz biraz baskın ama Marmarabirlik yağlı zeytinin fiyatını geçen senekiyle aynı açıklayınca burada tamamen problem yaşıyoruz. Mazota, gübreye ve ilaca zam geliyor ama zeytine zam gelmiyor. Bu sene kazandığımızla bir dahaki senenin zeytin ağacına bile bakamayız. Çünkü zeytin ağacı çok bakım isteyen bir ağaç. Burada sadece yağlık zeytin üzerinden değil de piyasada 160 lira olan en düşük zeytini havuzdaki zeytini yüz 125 lira değer biçti. Böyle yapınca ne oldu tüccarın kucağına attı üreticiyi. 125 liraya açıklamış olduğu zeytini tüccar 100 liraya alacak. Durum böyle olunca ne oluyor geçen sene topladığından da kar elde edemiyor. Yağlık zeytini böyle açıklayınca olmuş zeytinin de fiyatını düşük oluyor ve çiftçiye de çok büyük zarar veriyor.” dedi.
Geçen sene zeytinini havuza basan bir çiftçinin bu sene 160 liradan satarız diye düşünürken Marmarabirlik’in 125 lira olarak açıklamasıyla çiftçinin elindeki zeytinin tüccarın 100 liradan alacağını ifade eden İl, marketlerde 500-600 liradan satılan zeytini Marmarabirlik’in rekoltede yağlık zeytini aynı tuttuğunu ifade etti.
Yağlık zeytini ve iri zeytini aynı olan çiftçinin karı olmadığını ve şu anda iri zeytini olanında sıkıntıda olduğunu dile getiren il, “Artık insanlar zeytin ağaçlarını çıkarıp kivi ağacı dikmeye başladı Orhangazi’de. Zeytin dokunulması yasak bir ağaç. Zeytin ağacı bizim için çok önemli. Ama çiftçi kazanamıyor çünkü bakım maliyetleri çok yüksek bir ağaç zeytin ağacı. Bu sene yağmurlardan ve kuraklıktan dolayı zeytin küçük kaldı. Küçük zeytin geçen seneyle aynı açıklandı ama biraz iri olsa belki bu durum farklı olacaktı fakat kimsede zeytin yok ki. Gemlik, Orhangazi, Mudanya’da hep yağlık zeytin var yemelik zeytin çok az” şeklinde konuştu.
Marmarabirlik’in açıkladığı fiyattan kaynaklı tüccarın 160-170 lira olan zeytini şu anda 100 liradan almaya çalıştığını söyleyen Orhangazi Ziraat Odası başkanı Dinçer Dimrit, Bir an önce gerçek fiyatların bulmasını istiyoruz. Yağlık zeytin bu bölgede çok fazla. Bu zeytinlerin Marmarabirlik ve Tarım Kredi Kooperatifi tarafından değerlendirilmesini istiyoruz. Bizim belli bir rekoltemiz var, onların o rekolteyi alması gerekiyor üstüne çok fazla çıktığı takdirde. Biz zaten Marmarabirlik’e vermiyoruz. Geçen sene 17 lira olan mazot bu sene 45 lira. Maliyetler yüzde yüz artmışken aynı fiyattan açıklanmaması gerekiyor. Üretici kazanamazsa zeytini bırakır.” dedi.