Hatay’da depremin 6. gününün sonuna gelinirken, enkazlardan insanların cansız bedenleri çıkarılmaya devam ediyor. AFAD ekipleri yalnızca içinden ses gelen enkazlara giderken, ‘ölü ya da diri fark etmez’ diyerek ulaşabildikleri tüm enkazlara giren madenciler depremzedelerin en önemli umudu oldu. Depremin 4’üncü günü Hatay’a ulaşan madenciler, eğer ilk gün gelebilselerdi daha fazla insanı canlı olarak kurtarabileceklerini söylüyor.
Zehra Değirmenci-Sibel Kahraman
Hatay’da depremin 6. gününün sonuna gelirken, enkaz başlarında yakınlarından haber almayı bekleyen insanların çaresiz bekleyişi devam ediyor.
Birçok noktada hala ulaşılamayan enkazlar varken, AFAD’a ulaşamadıkları için tepki gösteren depremzedeler için en önemli umut kaynağı Zonguldak’tan gelen Türkiye Taşkömürü Kurumu’ndan (TTK) gelen madenciler oldu.Madenciler depremin 4. gününde Hatay’a ulaştılar. Burada arama kurtarma faaliyetlerine katılan madenciler, depremin haberini ilk aldıklarında deprem bölgesine gelerek arama kurtarma faaliyetlerine katılmak istediklerini ama ‘baştakiler’ nedeniyle beklemek zorunda kaldıklarını söyledi. Yetkililerden grup grup, az az bölgeye gönderilmeleri değerlendiren madenciler, “Azı mı var ya? Demek ki neymiş? hepsi gönderilebiliyormuş. 8 bin tane madenci geldik biz.” dedi.
Gelir gelmez arama kurtarma faaliyetlerine katılan madenciler eğer ilk gün gelebilselerdi daha fazla insanın hayatını kurtarabileceklerini söyledi.
AFAD’ın bölgedeki çalışmalarını değerlendiren madenciler, kurumun tek derdinin popülerlik olduğunu, enkazdan kendileri insanları canlı çıkarırken AFAD ekiplerinin bölgeye gelerek ‘biz çıkardık’ şeklinde reklam yaptığını dile getirdi. Madenciler bu sebeple AFAD’la birlikte çalışma yapmak istemediklerini yöneticilerine bildirdiklerini aktardı.
Madenciler, “AFAD bizim olduğumuz yerde olmasın, kavga ederiz. Biz mücadele vereceğiz AFAD gelecek prim yapacak. Öyle bir şey yok dua alacaksak biz alacağız onlar değil.” dedi.
İnsanların günlerdir AFAD ekiplerine enkazda çalışma yapması için talepte bulunduğunu ancak ekiplerin ‘biz alamayız’ diyerek gittiğini aktaran madenci şefi, “Ben girdim bir saat içinde aldım kızı. Kızın üzerine kiriş düşmüş, ölmüş, yarın kardeşini alacağım. Hava karardığı için müdahale edemedim, yarın kardeşini alacağım. 17 yaşında erkek. Elimle ulaştım ama gözümle göremediğim için bacaklarını tuttum yerini tespit ettim.” diye konuştu.
Kendisinin yerin 630 metre altında çalıştığını, göçük olaylarına fazlasıyla alışkın olduklarını, hatta kendisinin de 4 arkadaşını göçükten çıkardığını anlatan madenci şefi, tam da bu nedenle enkaza ilk olarak kendilerinin gelmesi gerektiğinin altını çizdi.
AFAD’ın çalışma tarzını eleştiren madenciler “Biz görüyoruz, 1 kişi çalışıyor 10 kişi başında bekliyor. Öyle olmaz. Orada can kurtarmaya çalışırken sen de mücadele vereceksin, yandan gireceksin bir yol bulmaya çalışmalısın. Biz önce gireriz, bir teşhis ederiz bakarız. Mesela tek kişinin çalışacağı yer ise tek kişi çalışırız. Arkadan bir yol varsa o zaman arkadaşlara deriz siz de buradan hafiften bir yol açmaya çalış derim. AFAD’çılarda genelde bir kişi çalışacak 10 kişi gelip bakacak.” şeklinde konuştu.
AFAD’ın yalnızca ses gelen enkazlara girmesine tepki gösteren madenciler, “Ölü de olsalar enkaza girip o insanları toprağa kavuşturacağız” dedi.