Köfteci Yusuf ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü “öğrenci çalıştırma protokolü” imzalandı. Protokol Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy tarafından “ucuz çocuk işçiliği anlaşması olduğu” gerekçesiyle eleştirildi.
Köfteci Yusuf ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü “öğrenci çalıştırma protokolü” imzalandı. Protokol Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy tarafından “ucuz çocuk işçiliği anlaşması olduğu” gerekçesiyle eleştirildi.
Köfteci Yusuf ile Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü arasında “Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) aracılığıyla eğitim öğretim sürecine dahil olması ile mesleki eğitim ve istihdam süreçlerini yaşama geçirmek” amacıyla protokol imzalandı.
Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, protokole “Gururla ifade ettikleri Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM)’ler, sermayenin ucuz emek kaynaklarından biridir. ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ sloganıyla başlayan sermayeyle iş birliği süreci, 2002 sonrası MEB’in yerli sermaye grupları ile imzaladığı protokollerle geliştirilmiştir. O protokollere örnek olarak başta TÜSİAD, TİSK, TÜRKKONFED, Vehbi Koç Vakfı ve Özel Sektör Gönüllüleri Derneği (ÖSGD) gibi büyük sermaye grupları ile yürütülen Okul-İşletme İşbirliğini Geliştirme Programı, bugün MESEM’lerle orta ve küçük işletmelerin ihtiyacını dahi karşılayacak ucuz işgücünü Köfteci Yusuf’u memnun edecek şekilde geliştirilmiş, yaygınlaştırılmıştır.” dedi.
Devlet eliyle yasal çocuk işçiliği sayısının bugün 1 milyon 33 bine ulaştığının altını çizen Toy, sermayenin iktidardan talep ettiği ucuz işgücü ihtiyacının önce iş birliği protokolleri ile başladığını devamında ise bugün MESEM’lerle yasal hale getirildiğini hatırlattı.
MESEM’lerin devlet eliyle yasal çocuk işçiliği olduğunu vurgulayan Toy, şunları kaydetti:
“Bu işbirliği o kadar ileri seviyeye ulaştırılmıştır ki, bugün 1 milyon 33 bin çocuk, zorunlu olan 12 yıllık eğitimini tamamlamadan lise çağında örgün eğitimden ayrılarak Köfteci Yusuf gibi işletmelerde işçi olabilmekte ve haftanın 4 günü çalışarak asgari ücretin yüzde otuzunu alabilmektedir. Üstelik bu ücret de işletme tarafından değil de, kamu kaynakları kullanılarak devlet tarafından ödenebilmektedir.
Derinleşen ekonomik kriz ile hızla yoksullaşan emekçi ailelere, dar gelirli ailelere çocuklarının eğitimi için en ufak bir destek sağlamayan hükümet, çocuklarını Köfteci Yusuf’ta çalıştırma karşılığında bir miktar ücret ödemektedir.
Bugün her dört öğrenciden birinin aç olduğu, öğrenci başına 83 kuruş harçlığın düştüğü ve öğrencilerin bir simit dahi alamadığı koşullarda, eğitim maliyetini karşılayamayan ailelere başka seçenek bırakmayan iktidar, sermayenin ihtiyacını karşılamanın mutluluğunu yaşadığını ifade etmektedir.”
Yakın zamanda MEB ile A101 arasında imzalanan iş birliği protokolünün gelen tepkiler üzerine iptal edildiğini hatırlatan Toy, “Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü de Köfteci Yusuf ile imzalanan protokolü iptal ederek bu yanlıştan dönmelidir.” dedi.