İmamoğlu: En iyimser ihtimalle İstanbul’da 90 bin bina ağır hasar alacak

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, beklenen İstanbul depremine dair yaptığı açıklamada en iyimser tabloda 90 bin binanın ağır hasar alacağını söyledi. İmamoğlu, bina güçlendirmeleri için ayrılması gereken kaynağın büyükşehir belediyesinin 5 yıllık bütçesine denk olduğunu açıkladı.

İmamoğlu: En iyimser ihtimalle İstanbul’da 90 bin bina ağır hasar alacak
Yayınlama: 16.03.2023
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Adana Deprem Seferberliği Toplantısı’nda konuştu. İmamoğlu, beklenen İstanbul depreminde şehrin karşılaşabileceği tabloya dair öngörüleri de paylaştı. İmamoğlu, bugünkü koşullarda yaşanacak bir depremde İstanbul’da en iyimser ihtimalle ağır hasar alması olası olan bina sayısının yaklaşık 90 bin olacağını söyledi.

Maraş depreminin bir milat olması gerektiğini vurgulayan İmamoğlu, aynı sözlerin 99 depremi için de söylendiğini ancak gerekli adımların atılmadığını söyledi. 99 depreminden itibaren gerekli önlemler alınsaydı bugün 50 bine yakın insanın hayatını kaybetmeyeceğini dile getiren İmamoğlu, “Bizler görevlerimizde olduğumuz sürece hiçbir zaman böyle bir ortamı memleketimize, milletimize, şehirlerimize yaşatmayacağız.” şeklinde konuştu.

“MERKEZİ VE YEREL YÖNETİMLER İŞ BİRLİĞİ İÇİNDE OLMALI”

İlerleyen süreçlerde benzer acıların yaşanmaması için birlikte hareket edilmesi çağrısında bulunan İmamoğlu, “Bu büyük değişim sadece burada iki belediye başkanının ya da ülkenin tüm belediye başkanlarının çabasıyla başarıya ulaşması mümkün değil. Çok daha geniş iş birliğine ihtiyaç var. Kaynaklarımızı kullanırken önceliği afet ve depremle mücadeleye vermek zorundayız. Sorunun çözümünün merkezi yönetim ve yerel yönetim arasında çok yakın bir iş birliği gerektirdiği gerçeğini de unutamayız. Uluslararası kurum ve kaynakları da süreci başarılı biçimde dahil etmek zorundayız. STK’ları, vatandaşlarımızı bu iş birliğe dahil etmemiz gerekiyor.” dedi.

İSTANBUL’DA BİNA GÜÇLENDİRMESİ 5 YILLIK BÜTÇEYE EŞDEĞER

İstanbul’da bina güçlendirmesi için ayrılması gereken kaynağın en iyimser hesaplamalarla büyükşehir belediyesinin 5 yıllık bütçesine denk olduğunu kaydeden İmamoğlu, “Yani hiçbir iş yapmayalım, çalışanlarımıza maaş ödemeyelim, 4-5 yıl tümüyle güçlendirme için kaynakları aktarsak bile yetmiyor. Resim açık ve net. Deprem tehdidi altındaki kentlerimizin hiçbirinin yerel kaynaklarla yaşamsal sorunun çözümünün mümkün olmadığı ortadadır.” ifadelerini kullandı.

EN İYİMSER TABLODA 90 BİN BİNA AĞIR HASAR ALACAK

İmamoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bugün depremle mücadele sorunumuz belediyelerin ve kentlerimizin kontrol ettiği kaynakların sınırlı olmasından ibaret değil. Bu esaslı sorunun ötesinde de yoğun sorunlarımız var. Örneğin konut üretimi meselesi. Birçok ülkede neredeyse tümüyle yerel yönetimlerin sorumluluğundayken Türkiye’de tamamen kendisini yerel yönetimden uzaklaştırarak merkezi yönetimin aygıtı haline gelen TOKİ’dir bu alandan sorumlu olan. Yanlıştır. Geçtiğimiz dönemde, kamu arazileri, askeri alanlar, meralar konut üretimini kolaylaştırmak ve ucuzlaştırmak için bu kurumun eline verildi. Sonuç öyle olmadı. Siyasi ve ticari hesaplar rantı öne çıkardı ve deprem gibi, sosyal konut üretmek gibi konularını teğet çekti. Afete yönelik çıkarılan kanunlar da yerel yönetimlerin dostu olmadı, iş birliğinden kurumları uzaklaştırdı. Geçtiğimiz dönemin kentsel dönüşüm denilen kavramla arası iyi olmadı. Halkımızı bu kavramdan uzaklaştırdı. Kentsel dönüşüm büyük ölçüde merkezi yönetimin elinde rant ve iktidar devşirme aracı olarak uygulanmaya çalışıldı. Fikirtepe örneği, şehircilik faciası.”

Bir Bakanlar Kurulu kararıyla kentlerdeki stratejik alanlar, merkezi yönetimin yetkili olduğu yerler haline getirildi. Buralarda belediyelerin çivi çakmasına dahi izin verilmedi. Bütün bunlar yapılırken siyasi ayrışma en yüksek dozda ne yazık ki kurumlarımıza hissettirildi. İstanbul’da en iyimser ihtimalle ağır hasar alması olası olan bina sayısı yaklaşık 90 bin. Bunun dışında altyapı, kamu binalarının da risk altında olduğunu biliyoruz. İstanbul’da bina bazlı yapılması gereken güçlendirme, dönüşüm projeleri Ankara’dan mı İstanbul’dan mı daha hızlı yapılır, soruyorum.”