Dr. Kayhan Turan Mudanya’da yapılması planlanan ortopedi hastanenin imar planının iptal edilmesine karşı Mudanya Belediyesi önünde açlık grevine başladı. Olası Marmara Depremi’ne dikkat çeken Dr. Turan, yetkilileri depreme hazırlık için olmazsa olmaz olan hastane gerekliliği adına sorumluluk almaya davet etti.
Turan Turan Sağlık Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kayhan Turan ortopedi hastanesi yapmayı planladıkları alanın imar planın Mudanya Belediyesi tarafından iptal edilmesi nedeniyle belediye binası önünde basın açıklaması yaparak açık grevine başladığını duyurdu.
Maraş’ta meydana gelen ve 10 ili etkileyen depremler sonucunda Marmara Depremi’nde yıkılmayacak bir ortopedi hastanesi fikrinin ertelenemeyecek bir zorunluluk olduğunu ifade eden Dr. Kayhan Turan, “Projemizi hayata geçirebilmek için şimdiye kadar her şeyi denedik ve bir yol bulamadık. Şimdi, bir yol yapmak ve belediyemizi harekete geçirebilmek için, açlık grevine başlıyorum.” dedi.
DEPREM HAZIRLIĞI İÇİN YAPABİLECEĞİMİZ EN İYİ ŞEY HASTANE KURMAK
Maraş’ta meydana gelen iki büyük deprem karşısında bir hekim olarak felaketin yaralarını sarma gayreti içine girdiğini ifade eden Dr. Kayhan Turan, “İnsan kendine ‘gelecek bir felakete hazırlık konusunda ne yapabiliriz’ diye soruyor. Bilim insanları günlerdir yaklaşan Marmara Depremi’nden ve hala yeterli önlem alınmadığından söz ediyor. Bizler hekimiz, deprem hazırlığı için yapabileceğimiz en iyi şeyin, bir ortopedi hastanesi kurmak olduğunu düşünüyoruz.” dedi.
Hastanelerin aceleyle yapılacak sıradan yapılar olmadığını ve her şart altında hizmet verebilen sağlam binalar olması gerektiğini vurgulayan Dr. Turan, son depremde kuralına göre yapılmayan hastanelerin yıkılması ile acı gerçeğin bir kez daha ortaya çıktığını söyledi.
Hekim olarak depremde yıkılmayacak bir ortopedi hastanesi açma sorumluluğu taşıdığını belirten Dr. Turan, bu sorumluğu aynı zamanda devletin ve yerel yönetimlerin de taşımasının zorunlu olduğunu ifade ederek, “Bir yandan ‘30 yıl içinde olur’ denilen depremin 23 yılı geride kalmış, bir yandan da hastane için Bakanlıktan alınan izin süresi 3 yıl içinde dolacak. Biz, bugün, bu projeden vazgeçme sorumluluğunu alamadığımız için acele ediyoruz. Bu sorumluluğu Mudanya Belediyesi alacak mı?” diye sordu.
Hastanenin yapılamaması durumunda Marmara Bölgesi’nin deprem hazırlığının önemli bir parçasının eksik kalacağını belirten Dr. Turan, ülkenin de uluslararası bir ortopedi hastanesine kavuşmasının önüne geçileceğini vurguladı.
Turan Sağlık Grubu olarak üzerlerine düşen tüm görevleri yerine getirdiklerini ve bunun yaklaşık bir yıl sürdüğü aktaran Dr. Turan, Mudanya Belediyesi ile yaşadıkları imar sürecini şu şekilde anlattı;
“Kadrolarımızı oluşturduk. Dünyadaki son gelişmeleri sürekli takip ettik, eğitimlerimize hiç ara vermedik. Hastane yerimizi aldık. Hastane ruhsatımızı yıllar önce aldık. Hastane projemizi uluslararası kabul görmüş firmalara hazırlattık. Tüm prosedürleri tamamladık. Ancak hastaneyi yapmayı planladığımız bölgedeki 1/1000 ölçekli uygulama imar planı iptal edildiği gerekçesi ile inşaatı başlatamadık. Sağlık Bakanlığından hastane açmak için aldığımız ön iznin süresi ise 2025 yılında dolacak. Bu nedenle Mudanya Belediyesine, bir an önce parselimizi kapsayan imar planı yapılmasını önerdik. Hatta imar planını biz yaptırıp belediyenin onayına sunabileceğimizi de söyledik. Kabul etmediler ama artık biz, zamana karşı yarışıyoruz.”
Haber Merkezi