Güneş tutulması ne zaman?

Güneş tutulması gününe az kaldı. Güneş tutulması, 25 Ekim Salı öğlen saatlerinde maksimum seviyeye çıkacak. Hava durumunun Güneş tutulmasını izlemeye uygun olması durumunda 25 Ekim 2022’de Türkiye’den izlenebilecek.  Güneş tutulmasının olacağı gün Doğu Karadeniz hariç tüm Türkiye’de açık bir hava bekleniyor.

Güneş tutulması ne zaman?
Yayınlama: 25.10.2022
A+
A-

Güneş tutulması gününe az kaldı. Güneş tutulması, 25 Ekim salı öğlen saatlerinde maksimum seviyeye çıkacak. Havanın açık olması durumunda 25 Ekim 2022’de Türkiye’den izlenebilecek.  Güneş tutulmasının olacağı gün Doğu Karadeniz hariç tüm Türkiye’de açık bir hava bekleniyor.

GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN, SAAT KAÇTA?

Türkiye’de 25 Ekim 2022 tarihinde gerçekleşecek. En net şekilde Hakkari’de ve Erzurum’da gözlenecek.

  • Ankara’da 12.40 da başlayıp 15.08’de bitecek. Maksimum örtme arını ise yüzde 42.
  • İstanbul’da 12.35’de başlayacak 14.59’da bitecek. Maksimum örtme arını ise yüzde 38.
  • Adana’da saat 12.48’de başlayacak 15.16’da sona erecek. Maksimum örtme arını ise yüzde 41.
  • Antalya’da saat 12.43’de başlayacak 15.08’de bitecek. Maksimum örtme arını ise yüzde 35.
  • Bursa’da saat 12.36’da başlayacak 15.01’de sona erecek. Maksimum örtme arını ise yüzde yüzde 37.
  • Çanakkale’de 12.33’de başlayacak 14.55’de sona erecek.  Maksimum örtme arını ise yüzde yüzde 33.
GÜNEŞ TUTULMASI ÇIPLAK GÖZLE İZLENİR Mİ?

Çıplak gözle izlemek göz retinasına zarar verebilir.  25 Ekim  salı  öğle saatlerinde gerçekleşecek tutulma bir parçalı tutulmadır. Avrupa, kuzey-doğu Afrika, Ortadoğu ve Asya’nın batısından izlenebilecektir. Parçalı tutulmaları izlemek için özel üretilmiş Güneş fitresine sahip teleskoplat ya da tutulma gözlüğü kullanılmalıdır.

GÜNEŞ TUTULMASI NEDEN OLUR?

Güneş tutulması, Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasına girmesi ve dolayısıyla Ay’ın Güneş’i kısmen ya da tümüyle örtmesi sonucunda gözlemlenen doğa olayıdır. Tutulmanın olması için Ay’ın yeni ay evresinde olması ve Dünya’ya göre Güneş ile kavuşum halinde olması, yani yörünge düzleminin Dünya’nın Güneş çevresindeki yörünge düzlemi ile çakışması gerekir. Bir yıl içinde Ay, Dünya çevresinde yaklaşık on iki kez dönmesine karşın, Ay’ın yörünge düzlemi ile Dünya’nın yörünge düzlemi arasında beş derece kadar bir açı olması sonucu, Ay her defasında Güneş’in tam önünden geçmez ve dolayısıyla bu çakışma seyrek olarak oluşur. Bu yüzden, yılda iki ile beş arasında Güneş tutulması gözlemlenir. Bunlardan en çok ikisi tam tutulma olabilir. Güneş tutulması Dünya üzerinde dar bir koridor izler. Bu yüzden herhangi bir bölge için Güneş tutulması çok ender bir olaydır.