Grip vakaları artıyor aşı şart

Kış aylarının gelmesiyle beraber grip vakalarında hızlı bir artış görülmeye başlandı. Salgın giderek yaygınlaşırken Uludağ Üniversitesi Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala, önümüzdeki günlerde Covid-19, grip ve RSV gibi viral kökenli hastalıklara bağlı olarak beklenenin biraz üzerinde ölümün yaşanabileceğini söyledi.

Grip vakaları artıyor aşı şart
Yayınlama: 27.12.2022
A+
A-

Kış aylarının gelmesiyle beraber grip vakaları artmaya devam ediyor. Uzmanlar ocak ayında grip vakalarının pik yapacağını açıkladılar. Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala artan grip vakaları nedeniyle vatandaşları aşı olması konusunda uyardı.

Sağlık Bakanlığı’nın konuya dair bir açıklama yapmadığını dile getiren Pala, hem kendi gözlemleri hem de meslektaşlarından gelen bilgiler neticesinde özellikle grip hastalığının her yaşta insanları olumsuz etkilediğini söyledi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) paylaştığı küresel verilere göre son haftalarda hem Covid-19 hem de grip hastalığının görülme sıklığında yaşanan artışa dikkat çeken Pala, “Türkiye’de Sağlık Bakanlığı bunların veri setlerini açıklayabilse biz de Türkiye’de ne olduğunu çok daha iyi öğrenmiş oluruz.” dedi.

RİSK GRUBUNDAKİLERİN AŞI YAPTIRMASI ÇOK ÖNEMLİ

Artan vakalar sonrası ne yapılması gerektiğine dair önerilerini sıralayan Pala, “İlk yapılması gereken şey kendimizi buna karşı nasıl koruyabiliriz sorusuna yanıt vermektir. Burada da yine DSÖ’nün ve bilim insanlarının önerilerine uyarak en başta aşı yaptırmak lazım. Grip hastalığında özellikle risk grubundakilerin aşı yaptırması çok önemli. Kim risk grubunda? 60 yaşın üstünde olanlar, sağlık çalışanları, herhangi bir kronik hastalığı olanlar, gebe kadınlar ve 6 aydan büyük 5 yaşından küçük çocuklar en büyük risk grubunda yer alan insanları oluşturuyor. Dolayısıyla risk grubundakileri korumak için aşı yaptırmak çok önemli.” şeklinde konuştu.

OECD ÜLKELERİ ARASINDA EN DÜŞÜK AŞI YAPTIRMA ORANINI TÜRKİYE

OECD ülkeleri arasında en düşük aşı yaptırma oranının Türkiye’de ve özellikle yaşlılarda olduğunu ifade eden Pala,“Hem aşısız yakalanırsak hem kalabalık ve kapalı ortamlarda kalmak zorunda kalırsak, bu bir damlacık enfeksiyonuyla yayılan bir nefes alma-verme solunum sistemi ile yayılan bir hastalık olduğu için kendimizi korumamız zorlaşabilir. Dolayısıyla her iki hastalık için de söylüyorum, hem Covid-19 hem grip aşımızı yaptırmak, mümkün olduğunca kapalı ve kalabalık ortamlardan kaçınmak ve aynen şimdi sizlerde olduğu gibi eğer böyle bir ortama girecek olursak maske takmaya devam etmek şu anda yapılacak en iyi şeylerden birisi.” şeklinde konuştu.

Ateş, baş ağrısı, boğaz ağrısı gibi bulgular kısa sürede sonlanmaz artış gösterirse ve öksürük de eklenirse hiç zaman kaybetmeden bir hekime başvurulması gerektiğini söyleyen Pala, özellikle risk grubundakiler için hastalığın başladığı ilk 2 gün içerisinde kullanılabilecek bazı ilaçlar olduğunu ve bunların bilinçsiz olarak herkes tarafından kullanılmasının doğru bir tutum olmadığını söyledi.

BEKLENENİN ÜZERİNDE ÖLÜM YAŞANABİLİR

Bilimsel çalışmalara bakarak önümüzdeki 3 ay içerisinde özellikle Çin başta olmak üzere bazı ülkelerde Covid-19, grip, RSV ve başka viral kökenli hastalıklara bağlı olarak çok sayıda kişinin hastalanmasını ve beklenenin biraz üzerinde ölümlerin gündeme gelmesinin söz konusu olduğunu ifade eden Pala, “Bu yüzden Sağlık Bakanlığı’na bir kez daha ülkemizdeki bu hastalıkların durumunun ne olduğunun açıklaması gerektiğini vurgulamış olalım. Hem bunları açıklamak hem risk gruplarını korunmaya teşvik etmek için toplumun tüm kesimlerinin Sağlık Bakanlığı’nın, meslek örgütlerinin, sağlık çalışanlarının, bilim insanlarının ve medyanın üzerine düşeni yapmasında büyük yarar var. Çünkü korunmasız olarak bu hastalıklara yakalanmak özellikle yaşlı, bir takım kanser ve kronik hastalıkları olan ve çok ağır çalışan, toplumla sürekli bir arada olmak zorunda kalan insanlar için risk oluşturabilir.” açıklamalarında bulundu.