Geçen yıl 100 TL tutan gıda sepeti aralık ayında 334 TL’ye yükseldi

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu tarafından yayınlanan rapora göre geçen yıl 100 TL’ye satın alınan alışveriş sepeti için aralık ayında ödenen tutar 334 TL’ye yükseldi. Aralık ayındaki gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 8,3 oranında arttı.

Geçen yıl 100 TL tutan gıda sepeti aralık ayında 334 TL’ye yükseldi
Yayınlama: 22.12.2022
A+
A-

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu’nun Ar-Ge birimi KAMU-AR, Ankara’daki marketlerden düzenli olarak derlediği ve halkın en fazla tükettiği 64 temel gıda maddesinden oluşan alışveriş sepetinin aralık ayındaki fiyat artışlarının sonuçlarını açıkladı.

Rapora göre aralık ayında bir önceki aya göre gıda fiyatlarında yüzde 8,3 oranında artış yaşandı. Bu rakam bir önceki yılın aralık ayına göre yüzde 137,3 oranında yükseldi.

Yurttaşlar geçen yıl eylül ayında 100 TL’ye satın alabildiği gıda sepetini bu yılın aralık ayında 334,4 liraya alabildi.

Son bir yılda kamu çalışanları ve kamu emeklilerinin ücret ve aylıkları enflasyon farkları da dahil yüzde 85,6 oranında artış gösterdi.

SEPET TUTARI ARTTI, MAAŞLAR GERİDE KALDI

Asgari ücretteki artış yüzde 94,6 oldu, işçi ve bağımsız çalışanların emekli aylıkları ise yüzde 78,61 oranında arttı. Faiz indirimleriyle Türkiye’nin, yıllarca sürecek bugünkü enflasyon sarmalına sürüklendiği eylül ayında 100 liraya satın alınan bir gıda sepeti için bu yıl aralık ayında 334,4 lira ödemek gerekirken, kamu çalışanı ve emeklisinin Eylül 2021’deki 100 liralık geliri bugün 185,6 lira, asgari ücretlininki 194,6 lira, işçi ve bağımsız çalışan emeklisininki ise 178,6 lira oldu.

Gıda kalemlerindeki artışın da yer aldığı rapora göre ekmek, pirinç, un, bulgur fiyatları aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 6,4 artış gösterdi.

Et ve balık grubu fiyatlarında yüzde 13,7 oranında artış yaşanan aralık ayında süt ve süt ürünleri ile yumurta grubu fiyatları ise yüzde 2,8 oranında yükseldi. Yağ fiyatlarında da yine yüzde 2,8 oranında artış oldu. Meyve fiyatlarının yüzde 5 oranında arttığı aralıkta sebze fiyatlarında, bir önceki aya göre ortalama yüzde 19,2 oranında artış yaşandı.

Aralık ayında bakliyat ürünlerinde yüzde 1,6 artış yaşanırken, bu oran salça, zeytin, bal, çay, tuz ve benzeri maddelerden oluşan işlenmiş gıdalarda yüzde 2,1 artış olarak fiyat etiketlerine yansıdı.

FİYATLARI BİR AYDA YÜZDE 8,3 ARTTI

Böylece, vatandaşlar mevcut gıda tüketim alışkanlıklarına göre seçilen 64 gıda maddesinden oluşturulan gıda sepetini satın alabilmek için aralıkta, bir önceki aya göre yüzde 8,3 oranında daha fazla para ödedi.

Raporda şu bilgiler yer aldı:

“Geçen yıl aralık ayında gıda fiyatları bir önceki aya göre yüzde 21 oranında artmıştı. Bu artış endeks dışında kaldığı için bu yıl kasım ayında yüzde 167,4 olan bir önceki yılın aynı ayına göre artış oranı, bu baz etkisiyle aralıkta yüzde 137,3’e indi. Yıllık fiyat artışında yaşanan bu düşüş, gıda fiyatlarında yaşanan düşüşten değil, geçen yıl yüzde 21 olan aylık artış hızının bu yıl yüzde 8,3’e gerilemesinden kaynaklandı. Bu nedenle geçen yıl eylül ayında 100 olan bir gıda sepeti için ödenmesi gereken tutar, bu yıl aralık ayında 334,4 liraya kadar yükseldi. Fiyatlar düşmedikçe, aylık artış hızı ne kadar yavaşlarsa yavaşlasın, aynı mal ve hizmeti almak için vatandaşların ödemek zorunda olduğu tutar her geçen ay biraz daha yükselecek.

Bu yıl aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre ekmek, un, bulgur, makarna fiyatlarında yüzde 134,7, et-balık fiyatlarında 79, süt ve süt ürünleri ile yumurta fiyatlarında yüzde 97,2 oranında artış oldu. Bir yıl öncesine göre yağ fiyatları yüzde 42,8 oranında arttı. Meyve fiyatları yüzde 228,4, sebze fiyatları ise yüzde 381,4 oranında artış gösterdi. Bakliyat fiyatları son bir yılda yüzde 71,3, diğer gıda fiyatları ise yüzde 116,9 oranında zamlandı. Tarımsal girdi maliyetleri ve tarım ürünü üretici fiyatlarındaki artışlar gıda fiyatlarındaki yıllık artışın önümüzdeki aylarda da üç haneli oranlarda kalmaya devam edeceğine işaret ediyor.

Gıda fiyatlarındaki yıllık ortalama fiyatlar esas alınarak yapılan hesaplamaya göre ise 2022 yılında fiyatlar 2021 yılına göre yüzde 150,5 oranında artış kaydetti.  Diğer bir ifadeyle vatandaşlar 2022 yılında 2021 yılına göre aynı gıda sepeti için yüzde 150,4 oranında daha fazla para ödediler.”

Bir önceki ayın raporu için tıklayınız…

Haber Merkezi