Evcil hayvanlara kimlik çıkarılması ve mikroçip takılması için son tarih 31 Aralık. Ancak, talep yoğunluğu nedeniyle piyasada çip bulunamıyor. Veteriner hekimleri, 31 Aralık tarihinin uzatılması gerektiğini belirtiyor.
BURSATANIK ÖZEL
Tarım ve Orman Bakanlığı 26 Şubat 2018 yılında çıkardığı yönetmeliğe göre evcil hayvanlara mikroçip takılması ve kimlik çıkartılması zorunlu tutuldu. Yönetmelikle hayvan severlere tanınan süre 31 Aralık 2022. Ancak artan talep ve yoğunluk nedeniyle il, ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner kliniklerinde mikroçip yok. 1 Ocak 2023 itibariyle evcil hayvanına mikroçip taktırmayanlara 1634 TL idari para cezası uygulanacak.
İdari cezadan kurtulmak isteyenler, il ilçe tarım müdürlüklerine kendileri ve evcil hayvanları hakkında beyanname verirse cezadan kurtulabilecek. Ancak yine veteriner hekimlerine göre 31 Aralık süresinin uzatılması gerekiyor.
26 Şubat 2018’de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelikle evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılıp, kimliklendirilmesi zorunlu tutuldu. Mikroçip uygulaması için 31 Aralık 2022 son tarihti, fakat çip talebi karşılanamayınca pek çok hayvan sever mağdur oldu. Çeşitli şehirlerdeki veteriner hekimleri, bakanlığın verdiği sürenin mağduriyet oluşmaması adına uzatılması gerektiğini düşünüyor. Veteriner hekimleri bu konuyla ilgili bakanlığa başvuruda da bulundu ancak yönetmeliğin 2018 yılında çıkmış olması nedeniyle ek süre getirilmeyeceği belirtildi. Yönetmelik her ne kadar 2018 yılında çıkarılmış olsa da veteriner hekimleri, bakanlığın ön hazırlık yapması gerektiğini belirtti.
Ankara gibi Bursa’da da benzer sorunlar yaşanıyor. Bursa Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Başkanı Melike Baysal, çok fazla talep olması nedeniyle tedarikçi firmaların yetersiz kaldığını ifade etti. Evcil hayvanlarla yaşama kültürünün büyük kentlerde daha yoğun olması nedeniyle mikroçip sorunun daha büyük olduğunu sözlerine ekleyen Baysal, şöyle devam etti:
“Artık suçlu aramıyoruz, sonuca bakıyoruz. 31 Aralık’tan sonra bir yaptırım uygulanacağını biliyoruz. Ancak mikroçip taktırmayanlar nasıl takip edilecek bilmiyoruz. Bakanlığın 1 Ocak 2023’ten itibaren nasıl bir yol izleyeceğini biz de bilmiyoruz. Yönetmelikte ne yapılıp yapılmayacağı söyleniyor. Bunun tespitine dair bir açıklama yok. Çip taktırılan hayvan sayısının yüzde 20’lerde olduğu tahmin ediliyor. Bursa’da da durum farksız değil. Mikroçip ve pasaport bulunamadığı için bir ek süre olması gerekli görünüyor. Bizim talebimiz bu yönde.”