Erdoğan, Adıyaman’da helallik istedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Adıyaman’daki konteyner kentte açıklamalarda bulunuyor. Depremden etkilenen Adıyaman’da ‘helallik’ isteyen Erdoğan, “Tüm olumsuz şartlardan dolayı ilk gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz kadar hızlı bir çalışma yapamadık. Her şeyin farkındayız” dedi.

Erdoğan, Adıyaman’da helallik istedi
Yayınlama: 27.02.2023
A+
A-

Erdoğan, Adıyaman’da açıklamalarda bulunuyor. Erdoğan, “Adıyaman’da ilk günler istediğimiz çalışmayı yürütemedik sizden helallik istiyorum” dedi.

Erdoğan, yeni tip koronavirüs (Covid-19) pandemisi süresinde de hükümetin hatalarının ardından ‘helallik’ istemişti. Her türlü desteği vermeye çalıştıklarını savunan Erdoğan’ın ‘desteklerine rağmen’ sıkıntıya düşenlerden ‘helallik’ istemesi yurttaşların sert tepkisini çekmişti.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“6 Şubat’tan bu güne 10 bin artçı deprem yaşadık.

Dünyada eşi benzeri görülmedik şekilde yaşadığımız güçlü depremlerin en çok etkilediği şehirlerden biri Adıyaman’dır. Sarsıntıların yıkıcı etkisi, olumsuz hava nedeniyle ilk birkaç gün Adıyaman’da arzu ettiğimiz etkinlikte çalışma yürütemedik. Bunun için helallik istiyorum. Her şeyin farkındayız ve gereğini yaptığımızdan, yapacağımızdan kimsenin şüphesi olmasın.

Bakanlarımızın şehrimizde görevlendirdiğimiz kamu personelinin, gönüllülerin çalışmalarını düzene soktuk. 44 bin 374 vatandaşımız vefat etti. Adıyaman’da da milletvekilimiz Yakup Taş’ın da aralarında bulunduğu 6 bin 13 vatandaşımız hayatını kaybetti. 62 bin 500 Adıyamanlı vatandaşımız diğer şehirlerimize tahliye edildi. Yanımızda olan hiç kimseyi unutmayacağız.

Depremin bölgesinin tamamında 553 bin 415 bölümün yıkık ve ağır hasarlı olduğu görüldü. Arama kurtarma çalışmalarının bitmesiyle enkaz kaldırma işlemleri hızlandı. Zarar tespit işlemleri de tamamlanmak üzere. Çadır kentlerdeki 4 bin 600 çadırda 14 bine yakın vatandaşımız hayatını sürdürüyor.

Ülke genelinde ödeme yapılan kişi sayısı 1 milyona yaklaştı. Sosyal marketler depremzedelerin ihtiyaçlarını karşılıyor. Yakacak yardımı sürüyor. Hayvanları telef olan ve hayvancılıkla uğraşan çiftçilerimizi unutmuyoruz.

Adıyaman genelinde altyapı sıkıntıları önemli ölçüde çözüldü. Onarılan hatlar ve kurulan depolarla su sorunu hal yoluna sokuldu. Etap etap doğalgaz veriliyor. Adıyaman için hemen şimdi diyerek şehrimizi beraberce yeniden inşa edeceğiz.

Deprem bölgesinde inşa aşamasına gelinen konut sayısı 309 bini buldu. İnşası başlayan konut sayısı 14 bin 500’e ulaştı. Deprem bölgesi genelinde 75 bin 681 köy evi yapacağız. Bunlara altyapısıyla, okuluyla, sağlık merkeziyle, camisiyle bir yerleşim yerinin ihtiyaç duyacağı müştemilatı da yerine getireceğiz.”

Diğer şehirlere giden vatandaşlarıma sesleniyorum; şehrinize sahip çıkın. Ata yurdunuzu terk etmeyin. Yenisini yapıp sizlere vereceğiz. Yıkılan her köy evi, ahırın yerine yenisini yapacağız. Zarar gören her fabrikayı, işletmeyi ayağa kaldıracağız. Her bir şehrimize daha canlı ekonomi, daha canlı turizm, daha canlı bir sosyal hayat… Daha canlı bir gelecek kurmakta kararlıyız. Sizden bir yıllık süre istiyorum.

Her fani gibi bizim de eksiklerimiz, kusurlarımız, hatalarımız olabilir. Kaybedilen canları elbette geri getiremeyiz ancak, diğer kayıpları telafi edecek kudrete sahibiz.

Dalkavuklara asla kulak asmayın. Bir taraftan AFAD’a, Kızılay’a saldıran bu dalkavuklara asla kulak asmayın. Sizlerle olan kim, sizlerle yol yürüyen kim? Milletçe dirayet gösterdikçe hiçbir felaket, tuzak, saldırı bizi yıkamaz.

Sarmalık kıyılmış tütünden üreten kooparatiflerimiz için hızlı bir düzenleme yapmayı kararlaştırdık. Yüzde 55 olan ÖTV oranını yarıya indiriyoruz. Böylece üreticilerimiz şirketlere göre daha avantajlı şekilde ürünlerini pazarlama imkanı bulabilecekler.”

Haber Merkezi