UEDAŞ’ta çoğunluğu sağlayarak TİS yetkisi alan DİSK Enerji Sen işveren ile görüşmelere başladı. Görüşmelerde işten atılan 4 işçinin de sorunları dile getirildi. Enerji Sen Genel Başkanı Keskin’e göre Türkiye’de işçilerin iradesiyle üye olduğu sendikada bir ilk yaşanıyor…
Osman Çaklı
DİSK’e bağlı Enerji Sen bir süredir Uludağ Elektrik’te yürüttüğü örgütlenme çalışmalarını nihayete erdirerek işverenle Toplu İş Sözleşmesi (TİS) imzalamak için masaya oturdu. Görüşmeler, 9 Kasım itibariyle başladı. Ancak UEDAŞ’ta çoğunluğu elde etmek bu kadar kolay olmadı. Sendikanın çoğunluğu elde etmesiyle birlikte 4 işçi işten atıldı.
Enerji Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin ile Türkiye’deki 21 dağıtım şirketi içerisinde kendi iradeleriyle üye oldukları sendikanın TİS sürecine uzanan yolculuğunu konuştuk.
‘İŞÇİLER TAŞERON ŞARTLARINI ARAR OLDU’
Enerji sektöründe de diğer iş kollarında olduğu gibi mazideki sorunlar özelleştirmeyle başladı. Özelleştirmelerden önce Türkiye’nin herhangi bir yerine giden elektrik dağıtım işçisi aynı ücreti alıyordu. Asgari ücret artı AGİ ve yemek ile yol ücretleri haklar arasındaydı. Dağıtım şirketlerinin özelleştirilmesiyle birlikte taşeron sisteminin nasıl devam ettirileceği üzerine yöntem geliştirildiğini anlatan sendikacı Süleyman Keskin, sarı sendikaların da işçilerin ‘ezilmesinde’ araç olarak kullanıldığını vurguladı. İşçilerin kendi iradesi dışında işveren ve “sarı sendika” Türkiye Enerji, Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES İŞ) kendi aralarında yürüttükleri süreçle işçileri sendikaya üye yaptı. Süleyman Keskin, tam bu noktada işveren zorlamasının olduğuna değinerek şöyle konuştu:
“’Artık kurumsal firmalardasınız, sendikalı olacaksınız’ gibi vaatlerle işçiler kandırıldı. Aradan geçen 10 yılda işçiler taşeron şartlarını dahi arar noktaya geldi. Ücretler konusunda TİS süreçleri asgari ücretin dahi altına tekabül etti. Bu sorunlar Bursa’ya özel değildi. Türkiye’nin her yerinde oldu. Ekonomik kriz, darbe vs. gibi bahanelerle işçiler oyalandı. İşçiler sarı sendika esaretinden kurtulma yolun arayışına girdi.”
‘İŞVEREN KORKU DÜZENİ YARATTI’
İşçilerin güvencesiz çalışma koşullarına hapsedildiğini işaret eden Keskin, iş güvencesi kavramının patronların iki dudağı arasında olduğunu kaydetti. Artan iş yüküne rağmen işçi sayısının azaltıldığını sözlerine ekleyen Keskin şöyle devam etti: “Bu temponun içerisinde çalışmak zorunda kaldı işçiler. İş yüküne karşı ses çıkaranlar anında disiplin süreciyle işten atıldı. Böylesi bir korku düzeni yaratıldı burada. Bunların üzerine 7-8 yıl önce benzer bir örgütlenme çalışmasında bulunmuştuk. Bugün gelinen sonuç yılların emeği…”
NASIL BİR SENDİKA?
“İşçiler söz yetki ve karar aşamalarına dahil olarak ‘Nasıl bir sendika?’ sorusuna da cevap üretmiş oldu” diyen Keskin, TES İş’in hegemonyasının da bu şekilde kırıldığını belirtti. UEDAŞ’ta artık resmen TİS süreci başladı. Görüşmelerde işten atılan 4 işçilere dair ses çıkarılan önemli bir örnek UEDAŞ’ta yaşandı. Keskin’e göre daha önce de işçilerin atıldığı pratikler yaşanmıştı. Ancak ‘böylesi’ bir sahiplenme yaşanmamıştı. 6356 sayılı yasa kapsamında ilerleyecek TİS süreci aylarca da sürebilir. Ancak ilk etapta Enerji Sen bir zafer elde etmiş oldu.