CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Yenişehir’de biber üreticileriyle bir araya gelerek, çiftçilerin ürünlerini maliyetinin üçte birine bile satamadığını ve çaresiz olduklarını belirtti. Sarıbal, acilen sıfır faizli kredi ve ihracat desteği talep etti.
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, bugün Yenişehir ilçesinde biber üreticileriyle bir araya gelerek çiftçilerin yaşadığı sorunlara dikkat çekti. Sarıbal, Yenişehir biberinin maliyetinin üçte biri fiyatına bile satılamadığını ve çiftçilerin alıcı bulmakta zorlandığını belirtti.
Türkiye’nin biber merkezi olan Bursa’nın Yenişehir ilçesinde olduklarını ifade eden Sarıbal, “Maalesef yetiştirildi, fidesi ekildi, gübresi atıldı, ilacı yapıldı, sulaması yapıldı ve hasat zamanındayız. Dünyanın en kaliteli biberleri maliyetinin üçte biri fiyatına bile satılamıyor. Hatta alıcı bile yok. Biber tarlaları şu anda hasat edilmiyor,” dedi. Çiftçilerin çaresiz olduğunu vurgulayan Sarıbal, bu ürünlerin dalında bekleyemeyeceğini ve depoda tutulamayacağını, bir an önce pazara gitmesi ve satılması gerektiğini belirtti.
Sarıbal, acil olarak yapılması gereken işlere dikkat çekerek, kabzımal, tüccar, sanayiciye sıfır faizli en az altı ay ve bir yıllık kredi sağlanması gerektiğini söyledi. “Çiftçinin acil borçlarının sıfır faizle ötelenmesi lazım. Çiftçinin dalında duran malının hemen pazara çıkmasını sağlamak lazım. Yerel bütün yapılar, Tarım Kredi Kooperatifleri, bütün tarım bileşenleri, elbette hükümetin bizatihi kendisi bu işe derhal el atmalı,” diye ekledi.
Yenişehirli bir biber üreticisi ise çiftçilerin durumunun içler acısı olduğunu dile getirdi. “Çiftçi batıyor arkadaşlar. Enflasyonu düşüreceğiz diye çiftçiyi yerle bir etmenin anlamı yok. 3-5 liraya alıcı bulamadığımız bibere markette 45 liraya alıcı buluyorsa, bu sistemde bir sıkıntı var,” dedi. Çiftçiler borçlarını ödeyemezken, sistemde ciddi sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. “Adalet fabrikalara, büyük şirketlere, marketler zincirine var ama çiftçiye geldiği zaman adalet ortadan kalkıyor,” diyerek hükümetin izlediği politikaları eleştirdi.
Bir diğer çiftçi ise, bu yıl yaklaşık 250-300 dönüm üretim yaptığını ve 90 dönüm fasulyesinin tarlada kaldığını belirtti. “10 liraya fasulyeye alıcı bulamadım. Şu an tarladaki maliyet, sattığımız ürünün üçte biri. Borçlarımız var. Ben 12 buçuk milyon kredi kullandım. İki ya da üç ay sonra bu kredilerin ödenmesi lazım. Tarlayı satsam, ipotekli. Arabayı satmak istesem hacizli. Buna devletimizin acilen politika üretmesi lazım,” diyerek devletten destek beklediğini ifade etti.
Haber Merkezi