CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala, Türkiye’de uygulanan sağlık politikalarının hasta güvenliğini tehdit ettiğini belirterek, sağlık hizmetinin temel koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi.
CHP Bursa Milletvekili ve Halk Sağlığı Profesörü Dr. Kayıhan Pala, 17 Eylül Dünya Hasta Güvenliği Günü’nde yaptığı açıklamada, Türkiye’deki sağlık hizmetlerinin temel koşullarının gözden geçirilmesi gerektiğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine dikkat çeken Pala, Türkiye’de hasta güvenliği konusunda ciddi sorunlar yaşandığını belirterek, “5 dakikada hasta bakılarak hasta güvenliği sağlanamaz. Sağlıkta Dönüşüm Programı adı altında uygulanan neoliberal sağlık reformları, hasta güvenliğini tehdit etmektedir” dedi.
Pala, sağlık hizmetlerinin temel ilkesi olan “önce zarar verme” prensibinin, Türkiye’de yeterince uygulanamadığını ifade etti. Dünya genelinde her 10 hastadan 1’inin tıbbi bakım sırasında zarar gördüğünü belirten Pala, güvensiz sağlık hizmetleri nedeniyle her yıl 3 milyondan fazla kişinin hayatını kaybettiğini vurguladı. Bu ölümlerin yarısının önlenebilir olduğuna dikkat çeken Pala, özellikle ilaç hatalarının ve cerrahi müdahalelerdeki risklerin hasta güvenliğini tehlikeye attığını ifade etti.
Hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için hastaya yeterli zaman ayrılması gerektiğini söyleyen Pala, Türkiye’de bazı hastanelerde hastalara yalnızca 5 dakikada bir randevu verilmesinin olağan hale geldiğini belirtti. “5 dakikada hasta muayenesi yapılamaz. Bu süre, doğru tanı koyma sürecini olumsuz etkiler ve hasta güvenliğini tehdit eder” diyen Pala, hastanın geçmişinin öğrenilmesi, fiziksel muayene ve tanı süreçlerinin ciddi bir zaman gerektirdiğini dile getirdi.
Türkiye’de güvensiz hasta bakımı nedeniyle ortaya çıkan zararlara ve ölümlere ilişkin herhangi bir veri tabanının bulunmadığını belirten Pala, sağlık çalışanlarının büyük özverisine rağmen sistemin getirdiği kısıtlamaların hasta güvenliğini tehdit ettiğini ifade etti. Özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın, hastanelerde depreme dayanıklılık, ilaç erişimi ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet gibi konularda önemli sorunlara yol açtığını söyledi.
Pala, hasta güvenliğinin sağlanabilmesi için kamucu, eşit, ücretsiz, erişilebilir ve nitelikli bir sağlık sistemine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Sağlık hizmetlerinin iyi yönetilmesi gerektiğinin altını çizen Pala, özellikle son yıllarda yaşanan hastane yıkımları, su baskınları, ilaç sıkıntıları ve sağlıkta şiddet olaylarının, hasta güvenliğinin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdiğini ifade etti.
Son olarak, hasta güvenliğiyle ilgili sorunların çözülmesi için ayrıntılı araştırmalar yapılması ve kamuoyuyla paylaşılması gerektiğini söyleyen Pala, sağlık sisteminin yeniden yapılandırılması gerektiğini vurguladı.
Haber Merkezi