CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: TMO’nun belirlediği mısır alım fiyatı maliyeti karşılamıyor

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin bu yıl belirlediği mısır alım fiyatlarının maliyetleri karşılamadığını söyleyerek, alım fiyatının acilen revize edilmesi gerektiğini söyledi.

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: TMO’nun belirlediği mısır alım fiyatı maliyeti karşılamıyor
Yayınlama: 05.09.2023
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) bu yıl belirlediği mısır alım fiyatlarını değerlendirdi. 22 Ağustos 2022 yılında TMO’nun mısır alım fiyatını ton başına 5 bin 700 TL olarak belirlediğini hatırlatan Sarıbal, 22 Ağustos 2023 yılında yüzde 5,3’lük artışla 6 bin TL olarak açıklandığını söyledi.

Alım fiyatındaki yüzde 5,3’lük artışa karşın TÜFE’deki artışında Temmuz ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,8, on iki aylık ortalamalara göre ise yüzde 57,5 olarak gerçekleştiğini aktaran Sarıbal, TMO’nun bu yıl belirlediği 6 bin TL’nin üretim maliyetlerinin gerisinde olduğunu ifade etti. Sarıbal, “Öte yandan 2023 yılının ilk 6 ayında mısır ithalat fiyatı 305 $/Ton civarındadır.” dedi.

BEKLENTİ 7 BİN 500 TL

“Bu fiyat bugünkü Dolar kuru ile 8.250 TL’nin üzerindedir, yerli üretime ise biçilen değer 6 bin TL’dir.” şeklinde konuşan Sarıbal, üretiminin sürdürülebilirliği için bu fiyatın mısır üreticisinin gelirini koruyacak biçimde acilen revize edilmesi gerektiğini dile getirerek, üreticinin ton başına 7 bin 500 lira beklentide olduğunu açıkladı.

“MISIR ALIM FİYATI ACİLEN REVİZE EDİLMELİ”

Sarıbal, mısır üretiminin sürdürülebilirliği için çiftçi temsilcileri tarafından da dile getirilen önerileri şöyle sıraladı:

  • TMO, çiftçinin zarar etmemesi için üretim maliyetini dikkate alınarak mısır alım fiyatını acilen revize etmelidir.
  • Buğday ve arpa alımlarında olduğu gibi mısırda da ilave üretim primi uygulamasına geçilmelidir.
  • Halen kg başına 3 kuruş olan fark ödeme desteği artırılmalıdır.
  • Yapılan zamlar göz önünde bulundurularak mazot ve gübre destekleri
  • yeniden belirlenmelidir.
  • Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında mısır ithalatını durdurulmalı, talepler dünya fiyatıyla yurt içinden sağlanmalıdır.
  • Mısırdan üretilen yem hammaddeleri olan DDGS ve mısır kepeğinde yüzde 18 KDV oranı sıfırlanmalıdır.
  • Rekoltenin gıda güvencesini tehlikeye sokacak seviyeye düştüğü durumlar hariç, mısır ithalatında gümrük vergisi sıfırlanmamalı; yerli üretim korunmalıdır.

Haber Merkezi