Nilüfer Belediyesi bu yılı, Türkçe Edebiyat’ın önemli kalemlerinden öykücü ve çevirmen Tomris Uyar’a adadı. Uyar’ın üretim süreçlerine yoğunlaşan sergi, Nazım Hikmet Kültürevi’nde ziyarete açıldı.
Bursa Nilüfer Belediyesi 2013 yılından bu yana, her yılı ayrı bir yazara adıyor. Bu yılı Tomris Uyar yılı ilan eden Belediye, Necati Sönmez küratörlüğünde, Yürek Hakkı: Tomris Uyar’ın Yazı-İmge Dünyası adlı sergiyi Nazım Hikmet Kültürevi’nde ziyarete açıyor.
Sergi, öyküleri ve çevirileriyle Çağdaş Türk Yazınında özel bir yere sahip olan Tomris Uyar’ın “üretim süreçlerine” yoğunlaşıyor.
1971 yılında yayınladığı İpek ve Bakır isimli kitabıyla dikkatleri üzerine çeken Tomris Uyar, özgün çalışmalarıyla olduğu kadar çevirileri, yayınlanmasına katkıda bulunduğu dergilerle de edebiyatımızda yeni duyarlılıkların kapılarını aralayan kuşağın öncülerinden biri oldu. Sergi onun yazı masasını, çalışma ve yaşama mekânını özgün objeleriyle yeniden kurgulayarak izleyicilere Uyar’ın nasıl ürettiği hakkında bilgi veren bir karaktere sahip.
ESERLERİ, OBJELERİ VE RESİM KOLEKSİYONU SERGİLENİYOR
Birçok yazarın tersine kendisine ait bir çalışma odası olmayan, evinin salonuna yerleştirdiği yazı masasında çalışan, günlük yaşamını da, dostlarını da bu mekânda ağırlayan Uyar, birbiriyle yakın ilişki içinde olan bir kuşağın üyesi olduğu için dönemin önde gelen şairlerinin, ressamlarının, çevirmenlerinin yakın arkadaşlık ilişkileriyle örmüş oldukları bir ağın içindeydi. Serginin kavramsal çerçevesi, bu ağı görünür kılarken, Uyar’ın eserlerini yazdığı alandaki objeleri, yazı masasını, koltuklarını ve arkadaşlarının hediyeleriyle oluşturduğu resim koleksiyonunu bir araya getirerek onun yazma süreçlerinde etkin olan görsel imgeleri bir araya getirmeyi hedefliyor. Yazarın günümüze dek korunmuş olan özel eşyalarına, koleksiyonuna eşlik eden el yazısı ve kitaplarının ilk baskıları da sergide ön plana çıkan unsurlar arasında yer alıyor.
Sergi 14 Ocak 2024 tarihine kadar ziyaret edilebilecek.
Haber Merkezi