Öz İplik İş Sendikası’nda örgütlenen işçiler Barutçu Tekstil’den atılalı 81 gün oldu. İşçiler, sendikaya yönelik baskının arttığını dile getirirken işe iade talebini yineledi.
Bursa’da faaliyet gösteren Barutçu Tekstil’den sendikal faaliyet gösterdikleri için işten atılan işçilerin protestoları aylardır devam ediyor. İşçiler işe iade talep ederek bugün gerçekleştirdikleri basın açıklamasında taleplerini yineledi. Öz İplik İş Sendikası’na üye tekstil işçileri 81 gündür sendikalaşma faaliyeti için direnişte olduğunu belirtti.
İşverenin hukuk tanımaz tavrı ve anayasayı ihlal ettiğini öne süren işçiler, sendika çalışmasından işverenin haberdar olmasıyla baskının arttığını dile getirdi. Yapılan basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi.
“İşçilerin anayasal, sendikal hak ve özgürlükleri engellenmiştir. Sendikaya üye olan 9 işçi arkadaşımız işten çıkarılmıştır. Bizim fabrika önünde ki bekleyişimiz, direnişimiz bu şekilde başlamıştır. Sendikaya üye olmak ve üyelikten ayrılmak anayasal haktır. Sendikalaşmayı engellemek suçtur. İşçiler burada sendikamıza üye olmak istiyor. Anayasal haklarını kullanmak istiyor. Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. Anayasanın 51. Maddesi ve 6356 sayılı yasanın 25. maddesi olan sendikaya üye olma özgürlüğü ihlal ediyor. Barutçu Tekstil Tic. San. A.Ş. yetkilileri söz konusu tutum ve davranışlarıyla kamu davasına da konu olabilecek suç işliyor.
Barutçu Tekstil, Inditex, H&M gibi dünyaca ünlü markalara üretim yapıyor. Önemli markalara üretim yapan bir fabrika, sendikal özgürlüklere saygı göstermiyor. Söz konusu markaların davranış kurallarını da ihlal ediyor. Buradan Barutçu Tekstil İşverenine Sesleniyoruz; Çalışanların sendikaya üye olma özgürlüğüne saygı gösterin. Baskıcı tutumdan vazgeçin. Öz İplik İş’i tanıyın. Sendikamız Öz İplik İş, değişime, dönüşüme, gelişime köprü sendikadır. 45 yıllık birikimi olan bir sendikadır. Öz İplik İş Sendikası olarak, Biz çalışma barışının sağlanmasını istiyoruz. Üyesi olduğumuz küresel sendikadan ve küresel markalardan aldığımız destekle sürecin sonuna hızla yaklaşıyoruz. Bu sebeple işverenin inatçı ve baskıcı tutumundan vazgeçmesini bekliyoruz. Sürecin diyalog ile tatlıya bağlanmasını diliyoruz. Bu inadın taraflara hiçbir yararının olmayacağının altını çiziyoruz.”
Haber Merkezi