Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, petshoplarda yasa dışı olarak satılan veteriner tıbbi ürünlerin hem hayvan sağlığını hem de halk sağlığını tehdit ettiğini açıkladı. Baysal, bu ürünlerin denetiminde büyük para cezaları uygulandığını ve Tarım ve Orman Bakanlığı’na daha sıkı düzenlemeler getirilmesi çağrısında bulundu.
Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, düzenlediği basın toplantısında petshoplarda yasa dışı veteriner tıbbi ürün satışına dair tepki gösterdi. Baysal, petshoplarda, özellikle antiparaziter ilaçlar ve hayvan sağlığına yönelik diğer ilaçların, kanunlara aykırı olarak satıldığını belirtti.
Baysal, ilaçların hayvan sağlığı için kritik öneme sahip olduğunu ifade ederek, “İlaçlar, hastalıkları teşhis ve tedavi etmek amacıyla kullanılır. Ancak, uygun dozda ve doğru türde kullanılmayan ilaçlar hayvanları zehirleyebilir veya yan etkilere neden olabilir,” açıklamasında bulundu. Bu nedenle, ilaç önerme yetkisinin sadece veteriner hekimlere ait olduğunu vurguladı.
Petshopların veteriner hekim önerilerini göz ardı ettiğini ve toplumun meslek grubuna olan güvenini zedelediğini belirten Baysal, “Petshoplarda ilaç satılması, hayvan sağlığını ve halk sağlığını ciddi şekilde riske atıyor. Bu tür uygulamalar antimikrobiyal direnç ve çevre sorunlarına yol açabiliyor, ayrıca hayvanların hastalanmasına ve ölümlerine neden olabiliyor,” dedi.
Baysal, petshoplarda yasa dışı olarak satılan ilaçların denetiminde büyük miktarda para cezası kesildiğini ve toplamda 1 milyon 335 bin 41 lira ceza uygulandığını açıkladı. “Bursa’da yaptığımız denetimlerde, yasa dışı satış yapan petshoplardan aldığımız ilaçlar ile ilgili olarak Bursa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne şikayette bulunduk. Yapılan denetimlerde cezalar kesildi,” dedi.
Baysal, Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan şu taleplerde bulundu:
“Bakanlık’ta daha fazla veteriner hekim istihdam edilmeli. Devletin asli görevi denetimdir ve meslektaşlarımız görevlerini yapamaz hale geliyorlar.”
“Hayvan sağlığı ilaçları için karekod sistemi getirilmelidir.”
“Hayvan sağlığı ilaçlarında serbest piyasa ekonomisinden vazgeçilmelidir ve fiyatlar Sağlık Bakanlığı gibi belirlenmelidir.”
“E-reçete uygulaması kaldırılmalı ve daha etkin, sürdürülebilir sistemler oluşturulmalıdır.”
Haber Merkezi