Bursa’da okul tadilatı yapan müteahhite para ödenmedi, yaptığı işler yıkılıp yeniden yapıldı

Bursa Yeniceabat’ta Şehit Erol Olçok Uygulamalı Oteli’ni yapan müteahhit Hasan Durgaç’a hem parası verilmedi hem de yaptığı işler yıkılıp yeniden yapılarak kamu zararı yaratıldı. Durgaç’ın avukatı Ahmet Keskin, kamu kaynaklarının bile isteye zarara uğratılmasının da bir tartışma konusu olduğunu söylerken, haksızlığın giderilmesi talebinde bulundu.

Bursa’da okul tadilatı yapan müteahhite para ödenmedi, yaptığı işler yıkılıp yeniden yapıldı
Yayınlama: 03.06.2024
A+
A-

Bursa’da eski Milli Eğitim İl Müdürü Serkan Gür döneminde Yeniceabat’ta Şehit Erol Olçok Uygulamalı Oteli’ni yapan müteahhit parasını alamadığı için Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamaya CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal da katıldı.

Otelin tadilatına 1 Aralık 2021 tarihinde ekibiyle başladığını söyleyen müteahhit Hasan Durgaç, “İşi alan müteahhit firma, okulun tefrişat kısmının kendisinde olduğunu belirterek inşaat kısımlarının ihtiyaçları için beni kurum yetkilileri ile tanıştırdı. Yetkililer, bu işi ihalesiz yaptıklarını ve ödenek geldikçe ödeme yapabileceklerini söylediler. Bu şartlarla işi kabul ettim ve tüm malzeme tedariğini ve işçilik giderlerini ekibimle birlikte karşıladım.” dedi.

MÜFETTİŞLER KAMU ZARARI TESPİT ETMEDİ

Okula ait olan otel, fırın, okul ve pansiyon gibi alanlara ait tüm inşaatın okul idaresi tarafından kendisine yaptırıldığını söyleyen Durgaç, bu durumdan Gür’ün de haberdar olduğunu ve daha sonra şikayet üzerine soruşturma açıldığını kaydetti. Yapılan incelemelerde hem kendisinin hem de taşeron firmanın okuldan alacağı olduğunu, Gür’ün de alacak konusunda kendileri lehine ifade verdiğini kaydeden Durgaç, müfettişlerin kamu zararı tespit etmediklerini açıkladı.

Ödeme konusunda okul yetkililerinin kendisini iki yıldır oyaladığını ifade eden Durgaç, “Otelin açılışını Mahmut Özer’in hanımı, adının Nazan olduğunu öğrendiğim genel müdür ve valinin eşi yaptı. Ben orada mağduriyetimi belirtmek istedim ancak engellendim. Açılış bittikten sonra ‘ödemenizi taksitle yaparız, bu otel çok para kazanacak’ dediler. Türkiye’nin en lüks otelini yaptık çünkü iş bitene kadar her şeyin en lüksünü aldırdılar.” şeklinde konuştu.

“İŞİ BEN YAPTIM PARAYI BAŞKA FİRMA ALDI”

Gür’ün görevden alınması nedeniyle kendisine bir şey yapılamayacağının söylendiğini dile getiren Durgaç, “Okul müdürü bana aile birliği kanalı üzerinden bir miktar para ödedi. Otelden 2.400.000 TL + KDV alacağım var, müfettiş beyanlarımda bunu belirttim. Benim yaptığım işe inşaat emlak birimi 8.000.000 TL’lik ihale yaptı. İşi ben yaptım, ancak iş ile alakası olmayan Merttaş isimli bir firma, ben işi teslim ettikten 4-5 ay sonra EKAP 2022/1044121 nolu ihaleyi aldı ve parasını da aldı diye biliyorum.” dedi.

OKUL MÜDÜRÜ KAMU ZARARI YARATTI

Müfettişlerin geleceğinin duyulması üzerine kendisinin yaptığı işlerin okul müdürünün bilgisi dahilinde yıkılarak tekrar yapıldığı bilgisini paylaşan Durgaç konuşmasında “Burayı biz yaptık demek için sıfırdan yapılan her şey kırıldı, yıkıldı ve tekrar yapıldı. Okul müdürü kamu zararına sebebiyet verdi, tüm idare bunu biliyor ve hepsi müteahhit firmaya destek oldular. Bunların hepsi müfettiş raporlarında var. İl müdürüne giderek durumu anlattım, o da ‘ben yeni geldim, evet sen orada iş yapmışsın, mağdur olmuşsun, hukuk önünde hakkını ara’ dedi. İnşaat emlak müdürü Yunus Bulut ve Mustafa Sayın da aynısını söylediler” ifadelerini kullandı.

“NEDEN PARAMIZI ALAMIYORUZ?”

Durgaç’ın avukatı Ahmet Keskin yaptığı açıklamada, öncelikle kamu kaynaklarının bile isteye zarara uğratılmasının da bir tartışma konusu olduğunu vurguladı.

Süreç boyunca müfettişlerin gelerek teftişler yaptığını, idari soruşturmalar başlattığını ancak netice alınamadığını kaydeden Keskin, “Biz bu dosyaya müdahale ettiğimizde Hasan Bey’in alacak iddiasıyla icra takibi başlattık. Bizim icra takibi başlatmamızın üzerine gerek İl Milli Eğitim gerekse Yeşilyayla Endüstri Meslek Lisesi bu borcun sadece 500 bin liralık kısmına itiraz etti. Oysa biz 3 milyon 300 bin liralık bir icra takibi başlatmıştık. 500 bin liralık bir kısmına itiraz ettiler. Takibi kabul ettiler. Yani Hasan Bey’in böyle bir alacağı olduğunu kabul ettiler ve bunun neticesinde de takip kesinleşti. Takibin kesinleşmesiyle birlikte bu defa ödenek gelmesi meselesi tartışılmaya başlandı. Neden ödenek gelmiyor? Neden paramızı alamıyoruz? Hukuki süreç bitmiş olmasına rağmen neden tahsilatla sonuçlanmıyor?” dedi.

“KAMUOYUNUN VİCDANINA BIRAKIYORUZ”

Bu kadar zaman içerisinde işin ödeneğinin İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gelmemesinin istisnai bir durum olduğunun altını çizen Keskin, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla bu anlamda yapılan bu işin ödemesinin Milli Eğitim’e gelip gelmediği de araştırılmalı. Bununla ilgili ayrı bir idari soruşturma talep eden bir başvuru daha yapacağız. Bizim bugün talebimiz burada çok açık ve net. Okul idaresinin, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kabul ettiği alacağı tahsil etmeye çalışıyoruz. Enflasyon baskısı altında aslında yaptığı işi karşılayamaz hale gelmiş. Bugün itibarıyla ödeme yapılsa zarar etmiş hale gelmiş olmasına rağmen kamuyu zora sokmamak için, aslında İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nü zora sokmamak için bunu kamuoyuyla paylaşmaktan hep imtina etmiş. Fakat bugün biz bu dosyayı, aslında bu uyuşmazlığı kamuoyunun vicdanına bırakmak için buraya geldik.”

Haber Merkezi