Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, Kurban Bayramı yaklaşırken Bursa’da iki kurban pazarının şap hastalığı nedeniyle kapatıldığını açıkladı. Baysal yurttaşları hastalık konusunda uyarırken, kurban alacak yurttaşların öncelikle veteriner hekimlere danışması tavsiyesinde bulundu.
Zehra Değirmenci
28 Haziran’da başlayacak olan Kurban Bayramı öncesi kurban pazarları hareketlenirken, Bursa’daki kurban pazarlarından şap hastalığı vakaları görüldü. Bazı kurban pazarlarında şap hastalığına dair bilgilerin netleştiğini söyleyen Bursa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa’da iki kurban pazarının da kapatıldığını söyledi. Baysal alınacak kurbanlar için hem şap hastalığı hem de diğer hayvan hastalıkları konusunda yurttaşları dikkatli olması konusunda uyarırken, bu süreçte veteriner hekimlere de danışmaları gerektiğinin altını çizdi.
Mart ayında şap vakaları görüldüğünü ve koruyucu tedbirlerin alınarak yaklaşık 14 buçuk milyon hayvanın aşılandığını dile getiren Baysal, aşısız hayvan hareketlerine ve veteriner hekim onayı olmayan hiçbir hayvan hareketine izin verilmemesine rağmen bu vakaların görüldüğünü söyledi.
Şapın ortaya çıktığı dönemde de Bursa’da hiç vakaya rastlanmadığını ve hem normal şap hastalığına karşı hem de SAT 2 virüsüne karşı aşılamaların tamamlandığını dile getiren Baysal, Bursa’da görülen vakaların izin verilen hayvan hareketlerinden kaynaklanabileceğini kaydetti.
Şap hastalığı hala ülkedeyken hayvan hareketlerine izin verilmemesi, yetiştiricilerin eğer varsa bir zararlarının karşılanması ve sürecin bu şekilde geçirilmesi gerektiğini ifade eden Baysal, “Belki de sadece dini yönden bakılmasaydı Kurban Bayramı’na, bilimsel bir yönü olduğu, sağlıkla ilgili yönü olduğu da düşünülseydi bu süreci böyle yaşamayabilirdik. Hayvan hareketlerine izin verilmeyebilirdi. Şimdi hem yetiştiriciler hem de halk böyle zor durumda kaldı.” dedi.
Kurban Hizmetleri Komisyonu’nun başkanlığında Diyanet İşleri Başkanlığı bulunurken, komisyonun içerisinde; illerde vali veya görevlendireceği vali yardımcısı, ilçelerde Kaymakamın başkanlığında; Müftülük, Sağlık Müdürlüğü veya Sağlık Grup Başkanlığı, Tarım Müdürlüğü, Çevre ve Orman Müdürlüğü, Belediye ve Türkiye Diyanet Vakfının temsilcileri bulunuyor. Komisyon içerisinde veteriner hekimlerin bulunmamasına değinen Baysal, “Bu komisyonlarda mutlaka meslek örgütlerine yer verilmeli. Bu süreçler daha farklı bilimsel yöntemlerle belirlenmeli.” ifadelerini kullandı.
Şap hastalığının insanlar için çok riski bulunmadığını dile getiren Baysal, hayvansal gıdayla bulaşan çok fazla hastalık olduğuna dikkat çekerek yurttaşların veteriner hekim onaylı hayvanları satın almalarını önerdi. Şap hastalığının da hem klinik belirtilerine hemen rastlandığını hem de hayvanın sağlıksız görüntüsü nedeniyle kolayca şüphelenilebileceğini vurgulayan Baysal, “Yarım saatten fazla, 70 derecenin üstünde pişirilmiş etler tüketildiğinde risk minimuma indirilmiş oluyor. Ama tabii sağlıkta her şey iki kere iki dört değil her zaman. Yine de diyelim hastalık şekillendi, insanlarda çok hafif seyrediyor şap hastalığı. Çok ciddi bulgulara bugüne kadar rastlanmamış. Ama her zaman söylüyoruz, yine de sağlıklı olanı tüketmekte fayda var.” dedi.