BUMKAD’dan Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ konferansı

23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü nedeniyle Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ başlıklı bir konferans düzenledi. BUMKAD Kurucusu Ülfet Öztürk, “Bursa Mühendis Kadınlar Derneği olarak altını çizdiğimiz ilk konu mesleğimizin cinsiyetleştirilmesi algısını ortadan kaldırmak” dedi.

BUMKAD’dan Dünya Kadın Mühendisler Günü’nde ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ konferansı
Yayınlama: 26.06.2024
A+
A-

23 Haziran Dünya Kadın Mühendisler Günü nedeniyle Bursa Mühendis Kadınlar Derneği (BUMKAD), bugün ‘Mühendislikle Güçlenen Dünya’ başlıklı bir konferans gerçekleştirdi.

Konferansa Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ve Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir’in yanı sıra çok sayıda kadın mühendis katıldı.

Etkinlikte açılış konuşmasını yapan BUMKAD Kurucusu ve yönetim kurulu başkanı Ülfet Öztürk, “Mühendisliğin insanlık tarihinin en eski mesleklerinden biri olup, toplumların gelişiminde ve modern dünyanın şekillenmesinde merkezi bir rol oynadığını dile getiren BUMKAD Yönetim Kurulu Başkanı Ülfet Öztürk, “Yüzyıllar boyunca mühendisler bilim ve matematik ilkelerini kullanarak yenilikçi çözümler üretmiş ve medeniyetlerin ilerlemesine katkıda bulunmuştur. Bugün, mühendisliğin bu köklü geleneği, yapay zekanın sağladığı devrim niteliğindeki imkanlar ile birleşerek yeni bir çağın kapılarını aralamaktadır. Biliyoruz ki yapay zeka mühendislik dünyasında muazzam bir değişim potansiyelini oluşturacaktır. Tarihten günümüze ilklere imza atmş öncü mühendis kadınlarınsadece bir kısmının dünyamıza neler kattığını hep beraber izledik, daha yüzlerce mühendis kadın bilgilerini, yeteneklerini ,buluşlarını bizlere sundu. Ve bugün dünyanın daha iyi bir yer olması için de çalışmalarına devam ediyorlar. Bursa Mühendis Kadınlar Derneği olarak altını çizdiğimiz ilk konu mesleğimizin cinsiyetleştirilmesi algısını ortadan kaldırarak kız çocuklarımızın STEM alanına yönlenmesini sağlamak ve böylece kadın mühendis sayısının arttırılmasına destek olmaktır” ifadelerini kullandı.

“ETKİ ALANI YÜKSEK ÇALIŞMALARA İMZA ATTI”

Öztürk, “Toplumsal cinsiyet rolleri nedeni ile sahadan ayrılan kadın mühendislerimizin tekrar sahalara, mesleklerine dönmelerini sağlamayı bir görev bildik. Toplumsal cinsiyet rolleri ve mesleğin cinsiyetleştirilmesi konusunda 100 yıl öncesinden bir örnek paylaşmak istiyorum. İlk kadın mühendislerimizden Melek Erbul hanım bir röportajında gazeteci Hikmet Ferudun Es tarafından kendisine yöneltilen ‘Yapacağınız  köprülerden erkekler emniyet edip geçer mi? Sorusuna ‘ Benimki tamamıyla hesap işidir, ölçü işidir. Hesap ve ölçü doğru olunca artık emniyet meselesi kalmaz ‘ cevabını vererek, konunun kendisinin cinsiyetiyle bir ilgisi olmadığını açıkça söyler. Mühendis kadınların ülkemize, topluma ve dünyaya değer katmasını düstur edinmiş BUMKAD 5 yaşında genç bir sivil toplum kuruluşu olarak etki alanı yüksek çalışmalara imza attı” diyerek gerçekleştirdiklerini  faaliyetlerden de bahsetti.

“ÖĞRENCİLERE BURS VERİYORUZ”

Öztürk konuşmasına şu şekilde devam etti:

Türkiye’nin tüm üniversitelerindeki kadın mühendis adaylarımıza dokunuyoruz, destek veriyoruz Kutup Yıldızım projesi ile 100 Kadın Mühendis adayımızın yolculuğuna eşlik ettik , kesişen yollarımızı ayırmıyoruz,sahadan ayrılan 18 kadın mühendisimizin tekrar sahalara dönmesini sağladık, Bursa’da başlattığımız liselerde Geleceğin Meslekleri ve Fütürizm seminerlerimiz ile bu yıl 1870 öğrencimize dokunduk. 11 kadın mühendisimizin TEV&BUMKAD burs fonu destekleri ile burslarını karşılıyoruz. BUMKAD bugün 105 üyesi ve 12 kurumsal üyesi ile büyümeye devam ediyor, yaptığımız faaliyetlerimiz sadece bizlerin çabası ile değil bugün bu salonu dolduran bize güvendiklerini gösteren sizler ile beraber oluyor. Bize verdiğiniz destekler için ve bizimle olduğunuz için minnettarız.”

“BELEDİYEMİZ HER ZAMAN KADINLARI ÖNCELEYEN BİR BELEDİYE OLDU”

Etkinliğe katılarak konuşma yapan Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir ise şöyle konuştu:

“Mühendis kadınların sayıları hızla artıyor.  Türkiye’nin genel yaklaşımı kadını daha çok eve yönlendiriyor. Cinsiyetçi yaklaşımlar var. Bunlar giderek azalıyor. Bizim yedi başkan yardımcımız var, bunların dördü kadın. Bu kadınların ikisi mühendis. Belediyemiz her zaman kadınları önceleyen bir belediye oldu. Nilüfer hem mühendisler hem de diğer birimlerde çalışan kadınlar açısından her zaman keyifli çalışma alanı oldu. Bu yüzden Türkiye’nin en marka belediyelerinden olmuştur. Kadınların daha çok iş hayatında olmaları için kadın örgütlenmelerini destekliyoruz. Birçok kadın platformunun yaptığı etkinlikleri desteklemeye çalışıyoruz.”

“KADINLARIN MÜHENDİSLİĞE DAHA FAZLA KATKI KOYMASI TOPLUMSAL İLERLEMENİN ANAHTARI”

Yapay zekanın son yılardaki gelişimiyle birlikte büyük bir kesimin işsizlik korkusu yaşadığını vurgulayan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, bu konuyu üniversitelerin düşünmesi gerektiğini ve buna uygun eğitim modeli oluşturması gerektiğini söyledi.

Bozbey konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Mühendislik tarihinin insanlığın en eski dönemlerine uzandığını düşünürsek, mühendislikle güçlenen dünya çok anlamlı bir konu. Mühendislik her zaman insanlığın en büyük projelere imza atmasını sağladı. Toplumların kültürel ve ekonomik gücünü de yükseltti. Mühendislik, insanlığın medeniyet yolculuğunda itici bir güç oldu. Burada gözden kaçırmammak gereken faktör, kadın mühendilserin katkılarıdır. Kadınların mühendisliğe daha fazla katkı koyması toplumsal ilerlemenin anahtarıdır.”

Haber Merkezi