‘Belediye iş birliğiyle Bursa’daki hayvan popülasyonu 3 yılda kontrol altına alınabilir’

Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mücahit Yıldızhan, sokak köpeklerinin uyutulması fikrini karşı çıktılarını ve kısırlaştırma yoluyla popülasyonun kontrol altına alınabileceğini söyledi. Yıldızhan, “Bu işin merkez ilçe ve büyükşehirle birlikte üç yıla kalmaz belli bir popülasyona düşeceğine inanıyorum. O yönde de ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum” dedi.

‘Belediye iş birliğiyle Bursa’daki hayvan popülasyonu 3 yılda kontrol altına alınabilir’
Yayınlama: 29.05.2024
A+
A-

BursaTanık Özel

AKP’li kurmayların öncülüğünde sokak köpeklerinin uyutulması planı toplum geniş kesimleri tarafından tepkiyle karşılandı. Akademik odalar, veteriner hekimler ve hayvanseverler de sorunun gerçek çözümünün 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun bir gereği olarak bütün il ve ilçe belediyelerinin kendi nüfus ve bütçesine oranla barınaklar kurarak sokak hayvanlarının kısırlaştırılması ve hayvan popülasyonu artışının önüne geçilmesi olduğu görüşünde ortaklaşıyor.

Osmangazi Belediyesi’nin hayvan barınağı da Bursa’da sokak hayvanlarının kısırlaştırılması, tedavi ve bakım süreçleri gibi konularda Türkiye’de örnek gösterilen barınaklar arasında yer alıyor. Son olarak 2020 yılında sahipsiz hayvanların tedavilerinin yapılacağı bir tesis kurmak için çalışma başlatan Bolu Belediyesi, örnek tesis olarak Osmangazi Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Doğal Yaşam ve Tedavi Merkezi’ni seçmişti.

114 DÖNÜM ÜZERİNE KURULU

114 dönümlük arazi üzerine kurulu barınak, tedavi ve yoğun bakım üniteleri, laboratuvarlar, ultrason ve röntgen odaları, karantina alanları gibi bölümleriyle tam bir klinik hizmeti veriyor. Belediye ayrıca sokak hayvanları için de besleme noktaları oluşturarak buralarda yaşayan hayvanların bakım ve beslenmelerini üstleniyor.

Barınağın çalışmalarına konuşan ve kendisi de veteriner hekim olan Osmangazi Belediye Başkan Yardımcısı Mücahit Yıldızhan, Türkiye’nin en modern ve prestijli barınaklardan birine sahip olduklarını söyledi.

YILLIK 8 BİN HAYVAN KISIRLAŞTIRILIYOR

Barınağın temel amaçlarından birinin sokak hayvanlarının kısırlaştırılması olduğunu söyleyen Yıldızhan, yıllık tahmini 8 bin hayvanın da burada kısırlaştırıldığını söyledi. Ancak kısırlaştırma süreçleri yalnızca ameliyatın yapılması değil, bunun ardından post-operatif dönem olarak adlandırılan ameliyat sonrası bekleme ve bakımını da kapsıyor. Osmangazi Belediyesi’nin de bunun için ayrı alanları da bulunuyor. Yıldızhan, kısırlaştırma işlemi yapılan kedi ve köpeklerin bakımlarının ardından alındıkları mahalle ve sokaklara da tekrar bırakıldığını kaydetti.

Belediye barınağında yalnızca kısırlaştırma işlemi yapılmıyor. Barınakta kedi villalarıyla engelli kediler için yaşam alanı oluşturuluyor, engelli köpekler diğer köpeklerden ayrı tutuluyor, sahiplendirme alanları ve yoğun bakım üniteleri bulunuyor.

ÇOCUKLAR HAYVANLARI EVLERİNE GÖTÜRMEK İSTİYOR

Osmangazi Belediyesi’nin hayvan barınağı, okul gezileriyle küçük yaştaki çocukları da ağırlıyor. Okul gezilerinde çocuklar ve hayvanların arasındaki etkileşime dair bilgi veren Yıldızhan, “Çocuklar okul gezileriyle barınağa gelince bizim veteriner hekim arkadaşlarımız aşılı kedi ve köpekleri çocuklarla temas ettirip aralarında güzel bir ilişki kuruyor. Bunu bizzat ben de yaşadım. İlk geldiklerinde ‘burada ne oluyor, ne yapacağız’ diyen çocuklar hayvanlarla etkileşim kurduktan sonra neredeyse yüzde 100’ü kedi ve köpekleri eve götürmek istiyorlar.” eklinde konuştu.

Osmangazi Belediye Başkanı Erkan Aydın, geçtiğimiz günlerde basınla yaptığı kahvaltıda sokak köpeklerinin uyutulmasına karşı görüşlerini, “Sokak hayvanlarının uyutulması konusu TBMM’ye geldi. Komisyon kuruldu. 3 ay çalışıldı ve taslak hazırlandı. İktidar partisi bunu kamuoyuna açtı. Bizim araştırma çalışmamızın sonucunda ise; konuyla ilgili fon kurulması sağlanarak hayvan haklarının korunması için önce kısırlaştırılmaları sonra sahiplendirilmeleri lazım. Hayvan barınağımızda da bakıyoruz onlara. Uyutulmalarını doğru bulmuyorum. Oluşturulan fonla gereken yapılsın” sözleriyle açıklamıştı.

Yıldızhan da sokak köpeklerinin uyutulmasına kesinlikle karşı olduklarının altını çizerken, bunun birikmiş bir sorun olduğunu aktardı. Sokak hayvanlarıyla ilgili sorunların çözülebilmesi için belirli bir bütçe ve kaynak ayrılması gerektiğini savunan Yıldızhan, bu sorunun merkezi hükümet ve yerel yönetimler iş birliğiyle kolaylıkla hallolacağını dile getirdi.

Sokak hayvanları sorununun yalnızca Osmangazi Belediyesi değil, bütün belediyelerinin ortak çalışmasıyla çözüleceğini vurgulayan Yıldızhan, “Büyükşehirle birlikte sorumluluğumuzun daha fazla olduğuna inanıyorum. Onunla ilgili belediyeler arası görüşmeler devam ediyor. Bu işin merkez ilçe ve büyükşehirle birlikte üç yıla kalmaz belli bir popülasyona düşeceğine inanıyorum. O yönde de ilerlememiz gerektiğini düşünüyorum” ifadelerini kullandı.