Türkiye’de kiracıların %86’sı resmi zam oranının üzerinde kira ödüyor.Vatandaşların yüzde 77,3 ev sahibi olmanın artık hayal olduğunu, yüzde 92,1’i ise aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini düşünüyor.
Areda Survey’in Türkiye genelinde gerçekleştirdiği araştırmaya göre, kiracıların %86’sı son bir yılda resmi zam oranını (%25) aşan kira artışlarıyla karşılaştı. 1100 kişinin katıldığı bu araştırma, ev sahibi olmanın birçok kişi için artık bir hayal haline geldiğini ve aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Araştırmaya katılanların %59,5’i kira artışlarının resmi oran sınırının tekrar uzatılmasını talep ederken, %59’u kiracıların mağdur olduğunu belirtti. Ev sahibi olmanın artık hayal olduğunu düşünenlerin oranı ise %77,3. Katılımcıların %92,1’i ise aidatlara resmi bir sınır getirilmesi gerektiğini savunuyor.
Gayrimenkul sahiplerinin %59,3’ü kira bedelini belirlerken ekonomik durumu ve enflasyonu dikkate aldıklarını ifade ederken, %30,9’u bölgenin fiyatları etkilediğini belirtti. Evin/iş yerinin değerini artıran tadilatların etkili olduğunu söyleyenlerin oranı ise %8,4 oldu. Ayrıca, %1,5’i ulaşım imkanlarının kira bedelinde etkili olduğunu dile getirdi.
Toplumun %77,2’si kira artışlarında ev sahiplerinin fırsatçılık yaptığını düşünüyor. Kiracı veya ev sahibi ile sorun yaşamayanların oranı %58,9 iken, sorun yaşayanların oranı %41,1. Sorunların %45,5’i kira bedeli anlaşmazlığından kaynaklanıyor. Kiracılar %20 oranında yasa dışı kira artışı ile karşılaştıklarını, %10,4 oranında ise ev sahibinin kendilerini çıkarmak istediğini belirtti.
Kirayı zamanında ödeme konusunda anlaşmazlık yaşayanlar %9,5 iken, %3,9’u kiracının çıkmasını istemesine rağmen çıkmadığını belirtti. %2,6’sı ev sahibinden habersiz tadilat yapıldığını, %2,2’si ise gerekli tadilatların yapılmadığını dile getirdi. Depozito konusunda anlaşmazlık yaşayanların oranı ise %2.
Artan konut fiyatlarının ardından, Türk halkının %77,3’ü ev sahibi olmayı artık hayal olarak görüyor. %9,8’i ev sahibi olmayı geleceğe yatırım olarak görürken, %6,3’ü bu durumu ekonomik bir risk olarak değerlendiriyor. Ev sahibi olmayı büyük bir borç olarak görenlerin oranı %4,5 iken, %2,2’si bu adımın mantıklı olmadığını düşünüyor. Konut sahibi olmayı planlayanların %46,8’i kredi çekmeyi, %35’i nakit ödemeyi ve %18,2’si firmaların vadeli ödeme planlarını tercih ediyor.
Haber Merkezi