Hamas Politbüro şeflerinden İsmail Haniye, 7 Ekim’de başlayan Aksa Tufanı saldırısında İstanbul’daydı. Gazeteci Fehim Taştekin’in iddiasına göre Haniye’nin Türkiye’den gitmesi istendi.
Al Monitor’a yazan gazeteci Fehim Taştekin Hamas’ın politbüro şefi İsmail Haniye’nin, İsrail’de 1400 kişinin öldürüldüğü 7 Ekim saldırıları sırasında İstanbul’da olduğunu ileri sürdü. Buna göre, Haniye’nin ve başka Hamas üyelerinin saldırıya dair haberleri televizyonda izlerken “şükür duası” yaptığına dair bazı görüntülerin sosyal medyada yayılması sonrasında “nazikçe” Türkiye’den gitmeleri istendi.
‘ARURİ’NİN YORUMLARI DA ANKARA’YI ZORA SOKTU’
Gazeteci Fehim Taştekin, Al Monitor sitesinde yayımlanan yazısında, bu iddiayı iki farklı kaynağa dayandırdı. Kaynaklar, Ankara’nın Haniye’nin sağ kolu olan Salih el Aruri’nin aynı gün El Cezire televizyonu ile söyleşisinde yaptığı yorumlardan da rahatsız olduğunu söyledi. İsrail’in Türkiye’den sınır dışı etmesini istediği bilinen Aruri söyleşide, “ellerinde İsrail hapishanelerinde bulunan bütün Filistinli tutsakların serbest kalmasını sağlayacak kadar çok İsrailli rehine bulunduğunu” ileri sürmüştü.
Habere göre, son aylarda İsrail’le normalleşme süreci başlatan Ankara, bu gelişmelerin ardından “İsrailli sivilleri öldürmesinden sonra da Hamas’ı koruyor” gibi görünmek istemedi ve “Haniye ile ekibinden nazikçe Türkiye’yi terk etmelerini istedi.”
‘TÜRKİYE ZORLU BİR DİPLOMATİK DENGEYİ KOLLUYOR’
Gazeteci Taştekin, yazısında Türkiye’nin bir yandan Filistin davasına olan desteğini sürdürürken, diğer yandan da İsrail’le kısa süre önce başlatılan normalleşmeye zarar vermemeye çalışırken zorlu bir diplomatik denge tutturmak zorunda olduğu yorumunu yaptı.
Taştekin, Türkiye’nin Batı tarafından Hamas’ın elindeki rehinelerin serbest kalmasına arabuluculuk yapabilecek bir ortak olarak görüldüğünü, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Filistin topraklarına dair geçmişteki açıklamalarına kıyasla daha dikkatli bir dil kullandığını ve Gazze’deki artan ölümler nedeniyle İsrail’e karşı tonunu sertleştirse bile “Hamas’ın hoşuna gidebilecek desteği” esirgediğini de belirtti.
FİLİSTİNLİ KAYNAK: TÜRKİYE’NİN DURUŞUNDAN MEMNUN DEĞİLİZ
Ankara’daki bir Filistinli kaynak ise Al Monitor’a, “Hamas dahil Filistinli gruplar Türkiye’nin duruşundan memnun değil. Açıklamaları yetersiz görülüyor. İsrail Büyükelçisi’ni protesto için Dışişleri’ne çağırmadılar bile” dedi.
Haber Merkezi