Küresel piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 artarak beklenin altın kaldı.
Küresel piyasaların odaklandığı ABD enflasyon verileri açıklandı. ABD’de tüketici fiyatları Ekim’de bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7,7 artarak beklenenin altın kaldı.
ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE), ekimde yıllık yüzde 7,7 ile beklenenden az arttı.Çekirdek TÜFE yüzde 0,5’lik beklentiye karşın yüzde 0,3 arttı.
Ülkede enflasyonun ekimde aylık yüzde 0,4 olması, yıllık enflasyonun ise yüzde 8,2’den yüzde 8’e inmesi öngörülüyordu.
Verinin ardından dolar endeksi sert düşüşle 109,61 seviyesine geriledi.
ABD – Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) %6,3 olarak açıklandı. Beklenti %6,5 iken, önceki %6,6 idi.
ABD – Çekirdek Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) %0,3 olarak açıklandı. Beklenti %0,5 iken, önceki %0,6 idi.
ABD – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Aylık) %0,4 olarak açıklandı. Beklenti %0,6 iken, önceki %0,4 idi.
ABD – Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) (Yıllık) %7,7 olarak açıklandı. Beklenti %8.0 iken, önceki %8.2 idi.
ABD – İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları 225K olarak açıklandı. Beklenti 220 bin iken, önceki 218 bin idi.
ENFLASYON VERİSİ NEDEN ÖNEMLİ, TÜRKİYE’YE ETKİSİ NE?
Enflasyon verisi, ABD Merkez Bankası Fed’in ekonomiyi soğutmak için uyguladığı agresif sıkılaşma adımları için önem taşıyor. Enflasyonun hızında yavaşlama olması durumunda faiz artışlarının hızında da yavaşlama öngörülüyor. Enflasyonda katılık sürerse yüksek faiz artışlarının devam etmesi bekleniyor. Halihazırda para piyasalarında Fed’in aralık ayı politika faizi artırım büyüklüğüne ilişkin beklentiler 50 baz puan için yüzde 54 ve 75 baz puan için yüzde 46 düzeyinde bulunuyor.
Fed’in olası faiz artırımı Türkiye’nin de dahil olduğu gelişmekte olan piyasalardan ciddi para çıkışlarına sebep olurken, Fed’in “doların patronu” olması sebebiyle alınan kararlar tüm dünyadaki dolar arzını önemli ölçüde etkiliyor. Doların faizinin artması ve arzının düşerek değerinin yükselmesi, Türkiye gibi yüksek döviz ihtiyacı olan ülkelerin cari açığını ve borçlanmayı finanse etmesini daha pahalı hale getiriyor.