Orhaneli ilçesine bağlı Dağgüney Köyü’nde, faaliyete geçecek olan Çınarcık Barajı’nı besleyecek Kocasu Deresi üzerinde açılması planlanan maden ocağına karşı köy halkı hukuki mücadele başlatmıştı. DOĞADER Başkanı Murat Demir, “Vahşi madencilik faaliyetleri devam ederse Bursa içme suyu bulamayacak” dedi.
Orhaneli ilçesinde Dağgüney Köyü’nde Bursa’nın içme suyunu karşılayacak Çınarcık Barajının üzerinde Kocasu Deresi’nin havzasına Esentaş Madencilik tarafından mermer ocağı yapılmak isteniyordu. Köylüler toz taşınımı ve su kaynaklarının zarar görmesi nedeniyle mermer ocağına karşı bir yıl önce dava açtı.
13 Kasım Çarşamba günü Bursa Bölge İdare Mahkemesi’nde görülen duruşma sonrası köylüler ve baro tarafından basın açıklaması yapıldı. Dosyanın avukatı Eralp Atabek, bir yıl önce Esentaş Madencilik tarafından mermer ocağı izin proje tanıtım dosyası ve ‘ÇED gerekli değildir’ raporu alındığını söyledi. Mahkemeden alan incelemesinin ardından olumlu bir karar çıkmasını beklediklerini ifade etti. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı halen geçerli ve nihai kararın 30 gün içinde açıklanması bekleniyor.
Avukat Atabek, bölgenin maden çalışmaları nedeniyle kötü bir hale geldiğini belirterek, özellikle toz oluşumu ve Çınarcık Barajı üzerinde oluşturduğu riskler nedeniyle mermer ocağına karşı olduklarını vurguladı.
GÜNEYDER Dernek Başkanı Hüseyin Yücel ise “Ağaçlarımız ve su kaynaklarımız büyük zarar görüyor, bu durumdan oldukça rahatsızız ve mermer ocağı faaliyetinin durmasını istiyoruz” dedi.
DOĞADER Başkanı Murat Demir ise, “Yaklaşık bir yıldır vermiş olduğumuz mücadelenin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Bursa’nın suyunun karşılanacağı havzada mermer ocağı yapılması sadece o köye değil, Bursalıların suyuna yapılmış bir tehdittir. Biz yetkililerden madencilik faaliyetlerine izin verirken nereye izin verdiklerini incelemelerini istiyoruz. Eğer bu vahşi madencilik faaliyetleri devam ederse Bursa içme suyu bulamayacak” diye konuştu.
Haber Merkezi