Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Korykos Antik Kenti’nde, yaklaşık 700 yıl öncesine ait bir tuvalet kalıntısı bulundu.
Mersin’in Erdemli ilçesinde yer alan Korykos Antik Kenti’nde, yaklaşık 700 yıl öncesine ait bir tuvalet kalıntısı ortaya çıkarıldı. Deniz kıyısındaki bu antik kentte, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle yürütülen ‘Geleceğe Miras’ projesi kapsamında üçüncü dönem kazı çalışmaları devam ediyor.
Kazılar, Mersin Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü’nden Doç. Dr. Şener Yıldırım’ın başkanlığında 15 kişilik bir ekip tarafından, ‘dış kale’ olarak bilinen alanda sürdürülüyor. Önceki kazılarda kilise kalıntıları bulunan antik kentte, bu kez surların içinde, ortaçağdan kaldığı tahmin edilen bir tuvalet kalıntısına ulaşıldı.
Kazı başkanı Yıldırım, Korykos’un kökeninin Helenistik döneme dayandığını ve Roma ile Bizans dönemlerinde de varlığını sürdürdüğünü belirtti. Yıldırım, bölgenin 8’inci yüzyılda Arap istilalarına karşı koruma amaçlı kale yapılarıyla donatıldığını, ancak sonraki dönemlerde bu savunma yapılarının bir kısmının tahrip olduğunu ifade etti.
Antik kentteki yaşam izlerini detaylıca araştırmayı sürdüreceklerini belirten Yıldırım, “Bu yıl kazılarda sur dibinde bir yapı açığa çıkardık ve buranın bir ortaçağ tuvaleti olduğunu tespit ettik. Antik kent, yaklaşık 2 bin 200 yıl öncesine uzanan bir tarihe sahipken kalenin ilk inşa evresi ise yaklaşık bin yıl önceye dayanıyor,” diye konuştu.
Haber Merkezi