Bakan Şimşek en çok vergi kaçıran mesleği açıkladı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadelede çapraz denetimin önemine vurgu yaparak, “Vergi ödemekten kaçınan pek çok kişi var. Kayıt dışılığı engellemek için ispat yükümlülüğünü devletten mükelleflere devretmeliyiz” dedi. Şimşek, döviz talebinin enflasyondan kaynaklandığını belirterek, vatandaşların tercihlerini anlamak gerektiğini ifade etti.

Bakan Şimşek en çok vergi kaçıran mesleği açıkladı
Yayınlama: 18.10.2024
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kayıt dışı ekonomiyle mücadele ve vergi konularına ilişkin açıklamalarda bulundu. Türkiye Gazetesi’nde yer alan habere göre, Şimşek, kayıt dışılığın yarattığı haksız rekabet ve vergi kaybını önlemenin en etkili yolunun çapraz denetim olduğunu vurguladı.

EN ÇOK FIRINCILAR VERGİ KAÇIRIYOR

Şimşek, milletvekillerinin sorularını yanıtladığı toplantıda, vergi kaçakçılığıyla mücadelenin önemine dikkat çekerek, “Vergi ödemekten kaçınan pek çok kişi var. Kayıt dışılığı engellemek istiyorsak, ispat yükümlülüğünü devletten alıp mükelleflere yüklememiz şart. Avrupa’da hangi giderler vergiden düşülüyorsa biz de aynı uygulamaya geçebiliriz ama bu, vatandaşın da katkısıyla mümkün olacak. En düşük KDV ekmekte. Siz hiç fırıncının size fiş verdiğini gördünüz mü? Yüzde 1’e tenezzül ediliyor. En çok vergi kaçağının olduğu ve hiç vergi geliri elde edilmeyen yerler fırıncılardır. Günün başında, ortasında ve sonunda fiş kesmiyorlar. Sabahtan akşama kadar ekmek satıyorlar ama vergisini vermiyorlar.”dedi.

VERGİ İNDİRİMİ KONUSUNDA ADIMLAR ATILACAK

Bakan Şimşek, büyükşehirlerde vergi kaçıran bazı kişilerle ilgili örnekler vererek, “Bir vatandaş 32 daire alıyor ama vergi kaydı bulunmuyor, hayatında hiç beyanname vermemiş. Yıl içinde lüks araçlar alan binlerce kişi var, ancak kaynaklarını izah edemiyorlar. Bu durumda çapraz denetim yapmazsak vergi sistemini istediğimiz seviyeye getiremeyiz. Kredi kartı kullanımı ve vergide indirim konularında gerekli adımları atacağız” diye ekledi.

Dövize yönelimin nedenlerini de değerlendiren Şimşek, son 50 yılda Türkiye’de çift haneli enflasyonun hakim olduğunu belirtti ve “Vatandaşlarımız enflasyon karşısında kendilerini korumak için dövize, faize ya da altına yöneliyor. Bu durumu suçlayamayız, vatandaşın tercihlerini anlayışla karşılamalıyız” ifadelerini kullandı.

Haber Merkezi