Türkiye’nin deprem risk haritası güncellendi: Hangi bölgeler riskli, Bursa haritanın neresinde?

Malatya’da meydana gelen depremin ardından yurttaşlar yaşadığı şehirlerin deprem risklerini yneiden araştırmaya başladı.

Türkiye’nin deprem risk haritası güncellendi: Hangi bölgeler riskli, Bursa haritanın neresinde?
Yayınlama: 16.10.2024
A+
A-

AFAD’ın paylaştığı bilgilere göre, Türkiye’nin Deprem Tehlike Haritası güncellenmiş ve 18 Mart 2018 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanarak, 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe girmiştir. Bu harita, AFAD’ın yürüttüğü Ulusal Deprem Araştırma Programı (UDAP) kapsamında hazırlanmış ve aynı zamanda Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) tarafından da desteklenmiştir. Bununla birlikte, “Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği” de aynı tarihte Resmî Gazete’de yayımlanmış ve eş zamanlı olarak uygulamaya konmuştur. Türkiye’deki riskli bölgeler, bu yeni harita ile daha net bir şekilde sıralanmış olup, deprem tehlikesi açısından farklı bölgeler belirlenmiştir.

İşte Türkiye’nin deprem risk sıralaması:

BİRİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

İKİNCİ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

ÜÇÜNCÜ DERECE RİSKLİ BÖLGELER

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir.

Deprem çantası nasıl hazırlanır?

Depremde hayat kurtarabilir: Tehlike Avı nedir, nasıl yapılır?

Haber Merkezi