Bilim insanları açıklıyor: Çorapla uyumak beyne zararlı mı?

Uyku alışkanlıkları, insanların çorapla uyumayı tercih edenler ve çorapsız yatmayı sevenler olarak iki gruba ayrılmasıyla şekilleniyor. Uzmanlar, çorapla uyumanın alt ekstremiteleri ısıtarak kan dolaşımını artırdığı ve bu sayede daha hızlı uykuya dalmayı sağladığını belirtiyor.

Bilim insanları açıklıyor: Çorapla uyumak beyne zararlı mı?
Yayınlama: 15.10.2024
A+
A-

Uyku alışkanlıkları açısından insanlar genellikle iki gruba ayrılır: Çorapla uyumayı tercih edenler ve çorapsız yatmayı sevenler. Doktorlar, hangi alışkanlığın daha sağlıklı olduğunu kesin bir şekilde belirtmese de, çorapla uyumanın belirli avantajları olduğu biliniyor.

Uzmanlar, alt ekstremitelerin ısıtılmasının uykusuzlukla başa çıkmada etkili bir yöntem olabileceğini vurguluyor. Yapılan araştırmalar, çorapla yatağa giren kişilerin, çıplak ayakla uyuyanlara kıyasla daha hızlı uykuya daldıklarını göstermektedir.

Bu durumun, çorapların ayakları ısıtarak kan damarlarını genişletmesi ve dolayısıyla kan dolaşımını olumlu yönde etkilemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

VÜCUT SICAKLIĞI İÇİN DAMAR GENİŞLEMESİ GEREKİYOR

BBC’de yer alan habere göre Nörofizyolojist Francisco Puertas, uykuya dalmak için vücut merkez sıcaklığımızın 0,5 ile 0,8 derece düşmesi gerektiğini belirtiyor. Belçika’daki Liege Üniversitesi Uyku Birimi’nde görev yapan Puertas, bunun sağlanması için el ve ayak damarlarının genişlemesi gerektiğini vurguluyor. Bu genişleme sayesinde cildimize daha fazla kan akışı sağlanıyor ve bu da vücut sıcaklığının düşmesine yardımcı oluyor.

UYKUYA DALAMAYANLAR İÇİN ÇORAP YARDIMCI OLABİLİR

ABD Ulusal Uyku Vakfı’nın (NSF) web sitesinde de, damarların genişlemesiyle ısının vücutta daha iyi dağıldığı ve kişinin uykuya geçişinin kolaylaştığı ifade ediliyor. Ayrıca NSF, bazı araştırmaların el ve ayak damarlarının genişlemesinin uykuya dalma süresini kısalttığını ortaya koyduğunu bildiriyor. Ayakları ısıtmanın, bu damarları genişleterek beyne “yatma vakti” sinyali gönderdiği belirtiliyor. Bu nedenle, uykuya dalmakta zorluk çekenler için çorap giymek etkili bir çözüm olabilir.

Hollanda ve Güney Kore’de uyku sorunu yaşayan deneklerle yapılan iki ayrı araştırmanın bulguları da bu yönde.

Fizyolojik Antropoloji dergisinde yayımlanan güncel bir araştırmaya katılan genç erkeklerde, çorapla uyumanın ‘uyku kalitesine olumlu etkisi’ olduğu gözlemlendi.

AYAKLARI SICAK TUTMAK UYKU SÜRESİNİ UZATIYOR

Seul Ulusal Üniversitesi’nden bir ekip, yaptıkları deneylerde ayakları sıcak tutmanın uyku süresini uzatırken gece uyanma sıklığını da azalttığı sonucuna vardı. 2006’da Amsterdam’daki Vrije Üniversitesi’nden araştırmacılar da, yetişkinlerin sıcak çoraplarla rüya görmeye daha hızlı başladığına dikkat çekti.

Ancak bu araştırmalardaki katılımcılar hep uykusuzluk hastalığı (insomnia) olanlardı. Çoraplar herkesin uyku kalitesine katkı sağlamayabilir.

Öte yandan sıkı çoraplar, dolaşımı kısıtlayabilir. Gece yatarken giyilen sıkı çoraplar sebebiyle ayaklara uygulanan baskı, kan dolaşımını olumsuz etkileyebilir.

Haber Merkezi