Bursa’da kadınlardan yaşam nöbeti

Bursa Kadın Platformu, Türkiye’de yaşanan kadın cinayetlerine karşı Fomara Meydanı’nda yaşam nöbeti gerçekleştirdi. 

Bursa’da kadınlardan yaşam nöbeti
Yayınlama: 09.10.2024
A+
A-

Geçtiğimiz cuma günü İstanbul’da İkbal Uzuner ve Ayşenur Halil’in, Semih Çelik isimli erkek tarafından katledilmesi ve yaşanan kadın cinayetlerine karşı tüm Türkiye’de tepkiler sürmeye devam ediyor.
Bursa’da da kadınlar bugün Fomara Meydanı’nda yaşam nöbeti gerçekleştirdi.

“Erkek-devlet şiddetine karşıyız, yaşam nöbetindeyiz” ve “katledilen kadınların hesabını soracağız” yazılı pankartlar açan kadınlar, “Boşanmayı değil, cinayeti engelle!”, “bir kişi daha eksilmeyeceğiz”, “Geceleri de, sokakları da, meydanları da terk etmiyoruz” sloganları attılar.

FOMARA MEYDANI’NDA 1 SAAT OTURMA EYLEMİ

Yaşam nöbetinde Bursa Kadın Platformu adına konuşan Buket Avci Güler, “Daha bu sabah Kartal’da bir öğretmen güya evinin balkonundan düştü. Biz ihtihar veya kaza süsü verilen cinayetleri biliyor, tanıyoruz. Tıpkı Şule Çet’i, Yeşim Akbaş’ı, Rabia Naz’ı bildiğimiz gibi… Dün sabah da yine bir kadın cinayeti haberi ile uyanmıştık. 21 yaşındaki Pelin Karaca 3 haftadır kayıptı. Dün sabah katilin cinayeti itiraf etmesi ile öğrendik ki Pelin de aramızdan alındı.” dedi.

Kadın cinayetlerine yönelik ortaya atılan söylemlere tepki gösteren Güler, cins kırımın yaşandığı Türkiye’de şiddetin bahanesinin olamayacağını ifade etti.

Hayatını kaybeden kadınların sesi olmak için toplandıklarını belirten Güler, “Geçtiğimiz eylül ayında 34 kadın katledildi, 20 kadının ölümüyse şüpheli. Katledilen kadınların %65’i kendi evlerinde öldürüldü. Kadınlar en güvenli alanları olması gereken evlerinde şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor, erkekler tarafından katlediliyor.” şeklinde konuştu.

Türkiye’de kadınların her gün iktidarın cezasızlık politikaları yüzünden öldüğünün altını çizen Güler, kadınların taleplerini şöyle sıraladı:

“İstanbul Sözleşmesi tekrar imzalansın.
Kadının ve çocuğun beyanı esas alınsın.
6284 etkin biçimde uygulansın.
Şiddet faillerine yargılama süreçlerinde uygulanan tüm iyi hal indirimleri kaldırılsın.
Şiddet faillerinin cezalandırılma süreçlerinde hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararı iptal edilsin.
Kadınların adli tedbir talepleri kabul edilsin, uygulansın.
Şikayet ve yargılama süreçlerinde kadınların bilgilerinin gizliliği sağlansın.
Kadınların nafaka hakları tartışmaya açılmasın, nafaka tutarları insani ve güncel ekonomiye uygun düzeye çekilsin.
Nafaka kararına rağmen nafaka ödemeyen erkekler ile ilgili hukuki süreç daha hızlı işlesin ve mağdur kadına bakım desteği sağlansın.
Karakola başvuran kadınları barışmaya ve ‘ailesine’ dönmeye ikna etmeye çalışan emniyet personelleri hakkında işlem başlatılsın.
Uzaklaştırma tedbiri ihlalinde verilen cezalar üst sınıra çekilsin.
Kadın sığınma evlerinin sayısı artırılsın.
Kadın sığınma evlerinin koşulları iyileştirilsin.
Kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımları için güvenli, bilimsel, ücretsiz bakımevleri ve kreşler açılsın.”

Haber Merkezi