Bursa’da Hayvan Hakları Çalıştayı: Kısırlaştırma durdu, barınaklar krizde

Bursa Veteriner Hekimler Odası tarafından düzenlenen ve yerel belediyelerin de destek verdiği çalıştayda, hayvan refahı ve veteriner hekimlerin çalışma koşulları masaya yatırıldı. Çalıştay raporunda, kısırlaştırma faaliyetlerinin durma noktasına geldiği, barınakların kapasite sorunu yaşadığı ve veteriner hekimlerin zorlu şartlar altında görev yaptığı vurgulandı. Veteriner hekimler, taşeron çalışma sisteminin iyileştirilmesi ve devlet destekli barınak yapımı gibi çözüm önerilerinin acilen hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bursa’da Hayvan Hakları Çalıştayı: Kısırlaştırma durdu, barınaklar krizde
Yayınlama: 29.09.2024
A+
A-

Bursa Veteriner Hekimler Odası; Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya Belediyesi, Nilüfer Belediyesi ve Osmangazi Belediyesi işbirliği ile düzenlediği çalıştay sonrası BURFAŞ Dobruca Sosyal Tesisleri’nde düzenlenen basın toplantısıyla çalıştay raporları hakkında bilgilendirme yaptı. Basın toplantısına Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir de katıldı.

Basın açıklamasında konuşan Bursa Veteriner Hekimler Odası Başkanı Melike Baysal, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Mudanya, Nilüfer ve Osmangazi Belediyeleri ile düzenlenen çalıştayın sonuçlarını paylaşarak, hayvan hakları yasasının eksikliklerine dikkat çekti.

Baysal,  hayvan hakları ve veteriner hekimlerin yaşadığı zorlukları gündeme getirdi. Baysal, özellikle son dönemde hayvanlara yönelik alınan kararların hayvan refahını ve veteriner hekimliğini olumsuz etkilediğini belirtti.

KISIRLAŞTIRMA DURMA NOKTASINA GELDİ

Baysal, hayvan haklarına ilişkin yasanın yanlış bir yaklaşımla oluşturulduğunu belirterek, “Son altı aydır, ülkenin en önemli gündemlerinden biri haline getirilen, insan dışındaki canlıların haklarını ve onlara yönelik olumsuz kararları tartışıyoruz. Hayvanların adlarına alınan kararlar ne yazık ki onları daha fazla eziyete sürüklüyor.Nitekim şu anda belediyelerde kısırlaştırma faaliyetleri durma noktasına gelmiş durumda. Çünkü kısırlaştırma yaptıktan sonra alındığı yere geri salınamayan köpekler nedeniyle barınak kapasiteleri çoktan doldu, sahiplendirme çok çok yavaş. Köpekler oradan oraya atılmaya başlandı, sürekli yer değiştiriyorlar insan eliyle.” dedi.

Çalıştay raporuna göre, Bursa’da belediyelerin hayvan refahını koruma çalışmalarında yetersiz kaldığı ifade edildi. Baysal, “Kısırlaştırma faaliyetleri durma noktasına gelmiş durumda. Barınaklar dolu, sahiplendirme süreçleri yavaş ilerliyor. Hayvanlar oradan oraya taşınıyor, bu durum hiç kabul edilemez bir hale geldi” dedi.

“VETERİNER HEKİMLERİN ÇALIŞMA KOŞULLARI İYİLEŞTİRİLMELİ”

Veteriner hekimlerin zor koşullar altında çalıştığını da dile getiren Baysal, yerel yönetimlerde görev yapan veteriner hekimlerin hem sağlık hem de refah açısından zorlandığını söyleyerek, “Belediyelerde veteriner hekimler genellikle taşeron olarak çalışıyor ve düşük ücretlerle görev yapıyorlar. Nöbet sistemine dahil ediliyorlar ve iki hekimin yapması gereken işi tek başlarına üstleniyorlar. Bu durum veteriner hekimler için sürdürülebilir değil.” ifadelerini kullandı.

Çalıştayda, veteriner hekimlerin refahının arttırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği de tartışıldı. Baysal, “Veteriner hekimler, hayvan refahını sağlamak için büyük fedakarlık yapıyor. Ancak çalışma koşulları iyileştirilmezse, bu fedakarlık sürdürülebilir olmayacaktır” diye ekledi.

“DEVLET DESTEKLİ BARINAK YAPIMI ÖNEMLİ BİR ÇÖZÜM OLABİLİR”

Çalıştayın en önemli sonuçlarından biri, kısırlaştırma işlemlerinin ve bakımevi kapasitesinin artırılması gerektiği oldu. Baysal, “Büyükşehir Belediyesi uhdesinde kısırlaştırmaların devam etmesi, bakımevi olmayan belediyelerin öncelikli olarak yaşam alanları oluşturması gerektiğine inanıyoruz. Ayrıca devletin desteklediği projelerle belediyelere barınak yapılması önemli bir çözüm olabilir” ifadelerini kullandı.

Baysal, Bursa’da yerel yönetimlerin büyük bir kısmının veteriner işleri müdürlüğü kurmadığına dikkat çekerek, bu eksikliğin veteriner hizmetlerinin aksamasına neden olduğunu vurguladı: “Bursa’daki 18 belediyenin sadece 7’sinde Veteriner İşleri Müdürlüğü var. Bu müdürlüklerde veteriner hekimlerin yönetimde olmaması da büyük bir sorun teşkil ediyor.”

“HEP BİRLİKTE HAREKET ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ”

Çalıştay raporuna göre, Bursa Veteriner Hekimler Odası ve ilgili belediyeler arasında iş birliğinin devam edeceği ve veteriner hekimlerin mesleki sorunlarına çözüm bulma konusunda çalışmaların sürdürüleceği belirtildi. Başkan Baysal, “Bursa’da hayvan hakları konusunda çözüm üretmek için hep birlikte hareket etmeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

Veteriner hekimlerin mesleki refahının arttırılması gerektiği de vurgulanan çalıştayda, taşeron veteriner hekimlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesi gerektiği ifade edildi. Raporda, “Veteriner hekimlerin sağlık çalışanı olarak tanınması ve haklarının savunulması gerektiği” belirtildi.

Haber Merkezi