CHP’li Sarıbal Tarım Bakanlığı’na sordu: “Giyim yardımları neden gecikti?”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı personeline yapılması gereken giyim yardımlarındaki aksaklıkları TBMM gündemine taşıdı. Sarıbal, gecikmelerin nedenleri ve ihale süreçlerine ilişkin detayların açıklanmasını talep etti.

CHP’li Sarıbal Tarım Bakanlığı’na sordu: “Giyim yardımları neden gecikti?”
Yayınlama: 25.09.2024
A+
A-

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanlığı personeline yapılması gereken giyim yardımlarındaki aksaklıkları Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşıdı. Sarıbal, 2022-2023 yıllarını kapsayan 6. Dönem Toplu Sözleşme çerçevesinde sağlanması gereken koruyucu giyim ve donanım malzemelerinin neden zamanında teslim edilmediğini sordu.

YARDIMLAR NEDEN GECİKİYOR?

Sarıbal’ın soru önergesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın taşra teşkilatlarında görev yapan personele, görevleri gereği verilmesi gereken koruyucu kıyafetlerin 2022’den itibaren planlanmasına rağmen, yardımların 2023 sonunda yapılmasının sebepleri sorgulandı. Ayrıca, 2024 yılında yapılması planlanan giyim yardımlarının Eylül ayı itibarıyla gerçekleşip gerçekleşmediği ve yaşanan gecikmelerin nedenleri hakkında bilgi talep edildi.

İHALE SÜRECİNİ DE SORDU

Önergede, giyim yardımlarının ihale sürecine de dikkat çekilerek, ihaleye katılan firmalar, taahhüt edilen hizmetler ve gecikmelerin olası sebepleri konusunda açıklamalar istendi. Sarıbal, ihalelerin şartlarına uyulup uyulmadığını, firmaların sorumluluklarını yerine getirip getirmediklerini ve gecikmelerin firma yetersizliklerinden kaynaklanıp kaynaklanmadığını sorguladı. Ayrıca, tasarruf tedbirlerinin yardımların aksamasında bir rol oynayıp oynamadığına da vurgu yapıldı.

Sarıbal, önergesinde gecikmelerle ilgili olarak çalışanların ve ilgili tarafların bilgilendirilip bilgilendirilmediğini, ihalelere ilişkin bilgilerin açık kaynaklardan erişilebilir olup olmadığını ve ihale şartlarına uymayan firmalar için herhangi bir yaptırım uygulanıp uygulanmadığını da gündeme getirdi.

Önergede şu sorular yer aldı;

  1. Koruyucu giyim yardımının anılan sözleşmeye göre bugüne dek hangi tarihlerde yapılması planlanmış ve hangi tarihlerde yapılmıştır?
  2. Sözleşme 2022’den itibaren yürürlüğe girmişken ilk yardımların 2023 sonunda yapılmış olmasının nedeni nedir?
  3. 2024 yardımlarının yapılması planlanan tarih olan Eylül ayında herhangi bir yardım gerçekleşmiş midir? Gerçeklememiş ise sebebi nedir ve ne zaman yapılması planlanmaktadır?
  4. Taraflar gecikmeler ile ilgili bilgilendirilmekte midir ya da tarafların gecikmeler ile ilgili detaylı bilgi alabileceği organlar hangileridir?
  5. Giyim yardımı ihalesinin şartları nelerdir? Hangi firmalar ne bedel karşılığında hangi hizmetleri hangi vadeler için taahhüt etmişlerdir?
  6. Bugüne dek kaç ihaleye kaç firma girmiş, ihalelerin neticeleri nasıl olmuştur?
  7. Taraflar ihaleye ilişkin detaylara açık kaynaklardan erişebilmekte midir? İhale hakkında Bakanlığınızın bilgilendirmeleri söz konusu mudur?
  8. Bugüne dek bu ihaleleri alan firmalar, ihale şartlarını yerine getirmiş midir? Gecikmelerin firma yetersizlikleri kaynaklı olması söz konusu mudur? İhale şartlarına uymayan firmaların ihaleyi alması mümkün müdür? İhale şartlarının yerine getirilmemesi durumunda yaptırımlar nelerdir?
  9. İhaleyi alan firmanın ilgili malzemeler için üçte bir fiyat verdiği, buna rağmen kendi web sayfalarında bu ürünlerin o fiyattan alınamadığı bilgisi doğru mudur?
  10. Yardımların aksamasının tasarruf tedbirleri ile ilgisi var mıdır?

Haber Merkezi