Bursa Eğitim İş’ten MEB’e tepki: “Okullar pisliğe ve tehdide terk edildi

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, okullarda temizlik ve güvenlik personeli eksikliğinin öğrencilerin sağlığını ve eğitimi tehdit ettiğini belirterek, Milli Eğitim Bakanlığı’nı ihmalkarlıkla suçladı. Yurdakul, haftada 3 gün, 8 bin 447 TL maaşla çalıştırılacak personelin okullarda temizlik ve güvenliği sağlayamayacağını söyledi.

Bursa Eğitim İş’ten MEB’e tepki: “Okullar pisliğe ve tehdide terk edildi
Yayınlama: 16.09.2024
A+
A-

Eğitim İş Bursa Şubesi, bugün İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde okullardaki temizlik ve güvenlik sorunlarına ilişkin bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Engin Yurdakul, okullarda temizlik ve güvenlik personeli eksikliklerinin, hem öğrencilerin sağlığını hem de eğitimin niteliğini ciddi şekilde tehdit ettiğini vurguladı.

19,9 milyon öğrencinin eğitim öğretim yılına başladığı bu dönemde, okulların temizliğinin ve güvenliğinin sağlanamamasının büyük bir sorun olduğunu ifade eden Yurdakul, “Eğitimde tasarruf olmaz. Çocuklarımızın geleceği, sağlığı ve güvenliği siyasi hesaplara kurban edilemez” dedi.

“KALICI İSTİHDAM YERİNE DÜŞÜK ÜCRETİN ÖNÜ AÇILDI”

Yurdakul, okullardaki temizlik ve güvenlik sorunlarının giderilmesi için eğitim emekçileri, demokratik kitle örgütleri ve velilerle birlikte Türkiye genelinde meydanlara çıktıklarını belirtti. MEB’in bu sorunlar karşısında çözüm üretmek yerine daha da derinleştiren politikalar uyguladığını ifade eden Yurdakul, 29 Ağustos 2024 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmeliği eleştirerek, kalıcı istihdam yerine geçici ve düşük ücretli personelin önünün açıldığını söyledi.

HAFTADA 3 GÜN 8 BİN TL MAAŞ

Yönetmeliğe göre haftada 3 gün, 8 bin 447 TL maaşla çalıştırılacak personelin okullarda temizlik ve güvenliği sağlayamayacağını belirten Yurdakul, bu durumu “emek sömürüsü” olarak nitelendirdi ve asgari ücretin altında bir maaş teklif edilmesinin utanç verici ve hukuksuz olduğunu vurguladı.

MEB’in okulların temizlik ve güvenlik ihtiyaçlarını karşılayamadığını, okul yöneticilerinin bu şartlarda çalışacak personel bulmakta zorlandığını aktaran Yurdakul, sendikaya gelen şikayetler doğrultusunda birçok çalışanın okulları gördükten sonra işi bıraktığını söyledi.

BAKAN TEKİN İÇİN SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDULAR

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin hakkında görevi ihmalden suç duyurusunda bulunduklarını belirten Yurdakul, ayrıca sosyal medyada farkındalık yaratmak amacıyla bir kampanya başlattıklarını dile getirdi. Bugün ise okullarda “sağlıklı eğitim, güvenli okul” kokartlarıyla eylemlerini sürdürdüklerini ifade etti.

Eğitim-İş olarak, okullardaki temizlik ve güvenlik sorunlarının çözülmesi için mücadeleye devam edeceklerini vurgulayan Yurdakul, “Sağlıklı eğitim ve güvenli okul bir haktır, bu haktan vazgeçmeyeceğiz” diyerek açıklamasını sonlandırdı.

Haber Merkezi