Kur Korumalı Mevduat’tan (KKM) çıkan paradaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca, Merkez Bankası TL faizini yükseltici yeni adımlar attı. TL mevduat payı yüzde 60’ın altındaki bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi.
Merkez Bankası, parasal aktarım mekanizmasını desteklemek amacıyla zorunlu karşılık uygulamasında değişikliğe gitti.
Merkez Bankası’ndan yapılan duyuruya göre;
– Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 45 ila yüzde 50 arasında bulunan bankalar için aylık artış hedefi 0,8 puana yükseltildi.
– Gerçek kişi TL mevduat payı yüzde 60’ı geçen bankalar için aylık artış hedefi kaldırılarak yüzde 60’ın üzerinde kalınması koşulu getirildi.
– Kur Korumalı Mevduat’ın (KKM) TL’ye geçişine ve yenilenmesine ilişkin toplam hedef hesaplamasına tüzel kişi KKM dahil edildi. Bu değişikliğin tüzel kişiler tarafından gelen döviz talebini sınırlayıcı etki yapması da bekleniyor.
– TL mevduat için tesis edilmesi gereken zorunlu karşılık tutarına TL’ye geçiş oranı seviyesine göre uygulanan faiz oranı üst sınırı, politika faiz oranının yüzde 84’üne yükseltildi.
– TL zorunlu karşılıklarda bloke tesis oranı da 5 puan artırıldı.
Para politikası metinlerinde ‘TL mevduatı destekleyecek ilave adımlar atılabileceği’ mesajını vurgulayan TCMB’nin gerekli görülmesi halinde bu yönde yeni adımlar atabileceği belirtiliyor.
PROF. KARA: NET PARASAL SIKILIŞMA
Merkez Bankası’nın son kararının, ‘net parasal sıkılaşma’ anlamına geldiğini belirten Prof. Dr. Hakan Kara şu değerlendirmede bulundu:
“KKM’den çıkan para ve risk iştahındaki azalış döviz kuru üzerinde baskı yaratınca TCMB mevduat faizini yükseltici ve dövize kaymayı sınırlayıcı yeni tedbirler aldı. Net parasal sıkılaşma anlamına gelir.
KREDİ MEVDUAT FARKI AZALACAK
Bu tedbirler mevduat faizini yükseltecek. Öte yandan TL mevduat oranını artırabilen bankaların zorunlu karşılık maliyeti düşeceğinden aracılık maliyetleri düşecek. Sonuçta mevduat faizi artarken, kredi-mevduat farkı azalacak. Sorunun kökenini çözmese de doğru yönde atılan adımlar.”
Haber Merkezi