Depremde 44 kişi ölmüştü: AKP’li Göksu’nun kayınbiraderi, baş sanığı olduğu davada serbest bırakıldı

Depremde 44 kişinin ölümüne neden olan Sait Bey Sitesi’nin baş sanığı Halil Yıldız’ın, AKP’li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun akrabası olduğu ortaya çıktı. İddialara göre, Göksu’nun devreye girmesiyle Yıldız’ın serbest bırakıldığı öne sürüldü.

Depremde 44 kişi ölmüştü: AKP’li Göksu’nun kayınbiraderi, baş sanığı olduğu davada serbest bırakıldı
Yayınlama: 22.08.2024
A+
A-

BirGün’den İsmail Arı’nın haberine göre Kahramanmaraş’ta 6 Şubat depreminde yıkılan Sait Bey Sitesi’nde hayatını kaybeden 44 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve davanın baş sanığı olan Halil Yıldız’ın, AKP’li Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun akrabası olduğu ortaya çıktı. İddialara göre Göksu’nun müdahalesiyle Halil Yıldız’ın serbest bırakıldığı öne sürüldü.

USULSÜZLÜKLER RAPORDA YER ALDI

Maraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde kentsel dönüşüm kapsamında inşa edilmesine rağmen depremde yıkılan Sait Bey Sitesi’nde 44 kişinin yaşamını yitirmesi üzerine Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, Karadeniz Teknik Üniversitesi’nden (KTÜ) yedi akademisyen tarafından hazırlanan bilirkişi raporunu talep etti. Raporda, birçok usulsüzlüğe yer verilerek, binanın inşası sırasında projede yer almayan işlemler yapıldığı ve bu işlemlerin binanın taşıyıcı sistemini olumsuz etkilediği belirtildi.

Soruşturma sonucunda, Sehay Yapı Denetim şirketi sahibi Halil Yıldız, sitenin müteahhidi Hasan Çam, şantiye şefi Halil İbrahim Us, statik proje ve uygulama denetim görevlisi Yavuz Kaygısız ile yapı denetim şirketi kontrol elemanı Melike Yıldız hakkında 2 yıl 8 aydan 22,5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı. Ancak yargılama devam ederken, 15 Temmuz 2024 tarihinde yeni bir bilirkişi raporu hazırlandı. Bu raporda, sadece müteahhit Hasan Çam asli kusurlu bulunurken, diğer sanıkların teknik açıdan kusursuz olduklarına dair görüş bildirildi.

Maraş 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 18 Temmuz’da Halil Yıldız ve uygulama denetçisi Yavuz Kaygısız’ın adli kontrol şartıyla tahliyesine karar verdi. Halil Yıldız’ın, Esenler Belediye Başkanı Tevfik Göksu’nun eşi Hacer Yıldız’ın kardeşi olduğu ortaya çıktı. İddialara göre, Tevfik Göksu, kayınbiraderi Halil Yıldız’ın serbest bırakılması için devreye girdi. Ayrıca, Halil Yıldız’ın avukatlığını eski AKP Kahramanmaraş İl Başkanı Metin Doğan’ın üstlendiği öğrenildi.

SORULAR YANITSIZ KALDI

BirGün’ün ulaştığı Halil Yıldız ve Tevfik Göksu ile diğer aile üyeleri, iddialara ilişkin soruları yanıtsız bırakarak herhangi bir açıklama yapmadı.

Haber Merkezi