Maymun çiçeği virüsü Türkiye’yi etkiler mi? Belirtileri neler?

Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel salgın olarak ilan ettiği maymun çiçeği virüsü Türkiye’de var mı? Maymun çiçeğinin belirtileri neler?

Maymun çiçeği virüsü Türkiye’yi etkiler mi? Belirtileri neler?
Yayınlama: 15.08.2024
A+
A-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ – WHO), Çarşamba günü aldığı kararla Afrika’yı etkisi altına alan maymun çiçeği (Monkeypox / Mpox) virüsü salgını nedeniyle “küresel acil durum” ilan etti.

DSÖ’nün açıklamasından sonra gözler bu salgının Türkiye’yi etkileyip etkilemeyeceğine çevrildi.

Hacettepe Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ateş Kara, CNN Türk’te yaptığı açıklamada Afrika’da başlayan Maymun Çiçeği salgınıyla ilgili şunları söyledi:

“Bizim ülkemiz açısından bir risk olmadığını söyleyebiliriz. Bazı hastalıkların yayılmaları ve geçiş yolları önem taşıyor. Koronavirüs ve grip solunum yoluyla yayılıyor. Şu an konuştuğumuz virüsün geçişi cinsel yolla bulaşıyor, çok yakın temas gerektiriyor. Burada birkaç noktanın altını çizmemiz gerekiyor. Bu virüs çiçek virüsüne benzer bir virüs ama çiçek virüsü gibi bulaşmıyor. İnsanlar birincil hedefi değil ama zaman içerisinde mutasyon geçirerek böyle bir foruma dönebilir mi? Evet, dönebilir. Yapısal olarak daha stabil bir virüs o yüzden çok büyük mutasyonlar geçirmesini beklemiyoruz. Ölümcüllüğünden korkuyoruz ama bizim söylediğimiz formda da 100 kişide 1 kişi kaybediliyordu ama 13 Haziran’da yayınlanan bir yazıda Demokratik Kongo ve çevresinde rakamın yüzde 3-4 bandına çıktığını gösteriyor.

MAYMUN ÇİÇEĞİ BELİRTİLERİ NELER? NASIL BULAŞIYOR?

En önemli bulgusu halsizlik, ateş ve vücutta küçük sıvı dolu döküntüler. Özellikle cinsel yolla bulaşma hikayesi ön planda. Sosyal temasla, aynı ortamda bulunmayla, tokalaşmayla bulaşmıyor.”

DSÖ, M çiçeği virüsü için uluslararası acil durum ilan etti

Haber Merkezi