Bursa’da devlet okullarındaki bazı müdürlerin bağış adı altında fahiş kayıt ücretleri talep ettiği ortaya çıktı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, özel okul ücretleriyle yarışan devlet okulları ve o okulları kendi özel mülkü sanan okul yöneticileri ile onları görmezden gelen İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri suç işliyor.” dedi.
Bursa’da okulların açılmasına kısa bir süre kala, veliler çocukları için sağlıklı ve güvenli bir eğitim ortamı arayışındayken, devlet okullarındaki bazı yöneticilerin fahiş kayıt ücretleri talep ettiği ortaya çıktı. Eğitim-İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy yaptığı açıklamada, Bursa’da devlet okullarında kayıt ücretlerinin 100 bin TL’ye kadar çıktığını ve bu durumun fırsatçılık olduğunu belirtti.
Eğitim-İş Sendikası tarafından yapılan basın açıklamasında, Bursa İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün son yıllarda skandallarla gündeme geldiği ve kamuoyunun güvenini kaybettiği vurgulandı. Açıklamada, özellikle Meslek Liseleri üzerinden sağlanan rantlar, usulsüz işler ve MESEM’lerdeki şaibeler gibi sorunların Bursa’daki eğitim sisteminin çöküşüne neden olduğu ifade edildi.
“KAYIT ÜCRETİ ALAN OKUL MÜDÜRLERİ VE BUNA GÖZ YUMAN MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ SUÇ İŞLEMEKTEDİR”
Devletin temel görevlerinden biri olan eğitimin velilere on binlerce lira karşılığında sunulmasının kabul edilemez olduğunu belirtten Yeliz Toy, “Bu ücreti ödeyemeyen velilerin, çocuklarını istemedikleri okul türüne göndermek zorunda kalması, evine uzak okullara yine on binlerce lira ödeyerek servis ücretine mahkum edilmeleri görevi kötüye kullanmaktır. Bursa’da kayıt ücretinde birbiriyle yarışan okul müdürleri de, onlara göz yuman İl Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de suç işlemektedir.Öğrencilerin anayasal hakkı olan eğitime erişmesinin önünde hiçbir engel olmamalıdır. Eğitim, yasalara göre haktır ve hatta zorunludur. Okul Aile Birliği adı altında para toplamak tüccarlıktır.” dedi.
“DEVLET OKULLARI KAYIT ÜCRETLERİ ÖZEL OKUL ÜCRETLERİYLE YARIŞMAKTA”
Velilerden toplanan paralarla ayakta kalan okulların Milli Eğitim’in iflas ettiğinin göstergesi olduğunu belirten Toy, “Eğitimin piyasaya devri ve niteliğin kasıtlı olarak düşürülmesi ile öğrencilere özel okul fiyatlarıyla yarışan devlet okulu tarifeleri dayatılmaktadır. 100 bin TL kayıt ücreti veren velilerin öğrencileri kayıt bölgesi dışından kaydedilirken, 80 bin TL verebilen veliler, aday havuzuna alınarak bekletilmektedir. Sendikamıza ulaşan çok sayıda şikayet ile Bursa’da tablo budur.” ifadelerini kullandı.
“BURSA’DA 1050 EĞİTİM BİNASINDA DEPREM TAHKİKİ YAPILMAMIŞ”
Derslik ihtiyacı bakımından Bursa’nın Türkiye’de ilk sıralarda yer aldığını hatırlatan Toy, Bursa’da bulunan okulların durumunu şu şekilde aktardı:
“Derslik ihtiyacı bakımından Türkiye’de ilk sıralarda yer alan Bursa, önce İnşaat-Emlak birimi, daha sonra Enerji Birimi yolsuzluk iddialarıyla kilitlenmiş, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün iç çatışmalarıyla tek bir okul, tek bir derslik yapamaz duruma getirilmiştir. Bugüne kadar deprem tahkiki yapılan eğitim binası sayısı sadece 178’dir. 1050 eğitim binasına deprem tahkiki yapılmamış, güçlendirme amacıyla yıktıklarını söyledikleri okullar da senelerdir tamamlanmamıştır. Bu koşullarda kalabalık sınıflarla başlayacak yeni eğitim-öğretim döneminde bir de İmam Hatip ve Meslek Lisesi dayatmasıyla LGS kontenjanları kasıtlı olarak öğrencilerin tercih etmediği okul türlerine aktarılmıştır. Akademik eğitim almak isteyen öğrenciler ya yüzlerce bin lira vererek özel okulları tercih edecek ya da yüzlerce bin lira vererek sıra gelirse devlet okuluna kayıt yaptıracaktır. Artan çağ nüfusu ve yoğun göç ile okulların tüm fiziki alanlarının dersliğe çevrilmesi, ikili eğitimin artarak devam etmesi de Bursa’da ihtiyaçları karşılamamış, İl-İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri derslik inşası için hayırsever arayışına girmiştir. On binlerce öğrenci MESEM adı altında işçileştirilmiş, açık öğretim adı altında özellikle kız öğrenciler, dezavantajlı öğrenciler ve eğitim maliyetini karşılayamayan yoksul emekçi ailelerin çocukları örgün eğitimden kopmuştur. Bunlara ek olarak, eğitimdeki niteliğin düşmesi ve LGS, YKS gibi ölçme araçları nedeniyle de pek çok öğrenci özel okul yolunu seçmiş yine de sınıf mevcutları elliye dayanmıştır”
Haber Merkezi